AMSTERDAM - Diervoeder- en visvoerproducent Nutreco heeft goede zaken gedaan in de eerste helft van dit jaar.

Met name op operationeel niveau versloegen de donderdag bekendgemaakte halfjaarresultaten de verwachting. Ook is het bedrijf optimistisch over de kansen in de rest van 2010. Nutreco zelf sprak van een ''uitstekend resultaat''.

Nutreco zag de omzet in de eerste zes maanden van dit jaar met 5,8 procent stijgen tot 2,25 miljard euro. Analisten rekenden op inkomsten van 2,24 miljard euro. De operationele winst (ebita) verdubbelde van 41,6 miljoen euro een jaar eerder naar 84 miljoen euro in de eerste helft van 2010.

Het behaalde resultaat kwam ruimschoots boven de eigen uitgesproken verwachting en die van analisten uit.

Winst

Onder de streep hield het concern 40,4 miljoen euro over, bijna drie keer zoveel als de 13,7 miljoen euro die een jaar geleden in de boeken stonden. De behaalde winst is iets hoger dan de 39,5 miljoen euro waarop marktkenners rekenden.

De bedrijfsresultaten zijn bij alle bedrijfsonderdelen beter dan een jaar eerder, aldus Nutreco. Zo steeg het volume in de premix- en speciaalvoeractiviteiten, de mengvoerdivisie liet een verbetering van het bedrijfsresultaat zien en ook de visvoeractiviteiten groeiden.

''Deze resultaten, het herstel van markten en onze goede financiële positie geven ons vertrouwen voor de toekomst'', aldus topman Wout Dekker van Nutreco.

Voorbehoud

Het bedrijf verwacht dat het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten en amortisatie (ebita) voor heel 2010 met circa 25 procent zal stijgen ten opzichte van 2009. Toen stond er een bedrag van 175,2 miljoen euro in de boeken. Nutreco maakt wel een voorbehoud: onvoorziene omstandigheden niet meegerekend.

Het bedrijf wil verder groeien middels autonome groei en overnames. Op groeimarkten als Brazilië, China, Rusland en Vietnam zal een focus liggen, evenals meedoen met de consolidatie in de mengvoerbranche in landen waar het al leidend is, zoals Nederland, Spanje en Noord-Amerika.

Aandeelhouders van Nutreco kunnen een interimdividend van 50 eurocent tegemoet zien. Er kan gekozen worden tussen uitbetaling in contanten of in aandelen.