AMSTERDAM - Uitgever Reed Elsevier voorziet slechts een geleidelijk herstel in de komende tijd. De advertentiemarkt lijkt te stabiliseren, maar de inkomsten uit abonnementen staan onder druk vanwege de recessie, zo meldde het bedrijf donderdag bij presentatie van de tweedekwartaalcijfers.

Reed Elsevier haalde in de eerste helft van 2010 een omzet van 2,992 miljard pond (3,6 miljard euro). Dat was 2 procent minder dan een jaar eerder, maar nagenoeg in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten. De omzet uit doorlopende activiteiten ging met 1 procent omhoog.

De gerapporteerde operationele winst groeide tot 543 miljoen pond. Dat was 72 procent meer dan een jaar eerder, maar ruim 100 miljoen pond minder dan verwacht.

Verwachting

Reed Elsevier houdt vast aan zijn eerder afgegeven prognoses voor 2010. Het bedrijf verwacht dat de aangepaste operationele winstmarge dit jaar licht zal dalen, door de zwakke ontwikkeling van de omzet en de toename van investeringen in de juridische markt.

Topman Erik Engstrom ziet de economische omstandigheden verbeteren, maar waarschuwde dat het herstel slechts geleidelijk zal zijn.

Op veel markten waar zijn bedrijf actief is, zijn de omstandigheden volgens hem nog moeilijk. ''Tegen die achtergrond ben ik tevreden met de manier waarop ons bedrijf zich ontwikkelt.''