NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York verloren woensdag flink terrein na tegenvallend nieuws over de orderontvangst van duurzame goederen in de Verenigde Staten. Beter dan verwachte kwartaalcijfers van enkele grote bedrijven boden nauwelijks tegenwicht.

De toonaangevende Dow-Jonesindex met meest verhandelde aandelen stond bij sluiting van de handelsdag 0,4 procent lager op 10.497,88 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index verloor 0,7 procent en noteerde 1106,12 punten. Schermenbeurs Nasdaq, belangrijk voor de stemming in de technologiesector, koerste 1,0 procent lager op 2264,56 punten.

Nieuwe orders voor duurzame goederen zoals vliegtuigen, auto's, koelkasten en computers, namen in juni met 2 miljard dollar ofwel 1 procent af.

Grootste daling

Dat is de grootste daling in bijna een jaar tijd. Vooral de vraag naar vliegtuigen en elektronische goederen was minder dan een maand eerder. Marktkenners hadden juist gerekend op een toename met 1 procent.

Het negatieve sentiment onder beleggers kreeg extra voeding door een tegenvallend resultaat van vliegtuigbouwer Boeing. De nettowinst was in het tweede kwartaal 21 procent lager vergeleken met een jaar eerder.

Zakkende omzet Boeing

Boeing leverde minder toestellen af en ook de omzet zakte. Het aandeel was de grootste daler in de Dow met een verlies van 1,9 procent. Vlak achter Boeing noteerde aluminiumproducent Alcoa 1,5 procent lager.

Defensieconglomeraat General Dynamics en ConocoPhillips, het op twee na grootste oliebedrijf van de Verenigde Staten, maakten beide goede kwartaalresultaten bekend.

General Dynamics

Aandelen General Dynamics stegen 1 procent in de middaghandel, maar de winst verdampte tegen het eind van de handelsdag. ConocoPhillips wist ook niet te profiteren. Het fonds noteerde zelfs iets lager.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2987 dollar, tegen 1,3000 bij het slot van de Europese beurzen.