AMSTERDAM - KPN blijft de komende jaren verder in de kosten snijden. Het telecombedrijf ziet zich hiertoe gedwongen door afgedwongen tariefsverlagingen en het verslechterde economische klimaat.

''Dit zal gepaard gaan met een permanent verloop van banen. Vooral aan de traditionele kant van het bedrijf komen banen te vervallen, bij nieuwe diensten komen er banen bij'', zei topman Ad Scheepbouwer dinsdag in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers van het bedrijf.

In het eerste halfjaar van 2010 gingen per saldo ruim 2000 van de in totaal 31.000 voltijdbanen verloren.

Tariefverlagingen

KPN heeft tot 2012 te maken met door telecomtoezichthouder Opta afgedwongen tariefsverlagingen. ''Dit scheelt ons zo'n 100 miljoen euro per jaar'', aldus financieel directeur Carla Smits-Nusteling in een toelichting. Vooral de zakelijke activiteiten en IT-dochter Getronics kampen daarnaast met de economische tegenwind.

KPN wil besparen, zonder te moeten inleveren op de kwaliteit van het netwerk. Ook wil het bedrijf blijven investeren in nieuwe diensten op het gebied van televisie, glasvezel en mobiele data.

Efficiëntie

Volgens Smits-Nusteling is dit geen onmogelijke opgave, omdat er nog genoeg efficiëntieslagen te maken zijn binnen het bedrijf. ''We vergelijken ons op alle gebieden met de wereldklassespelers en leggen de lat hoog.''

Nieuwe technologieën bieden ook de mogelijkheid om te besparen op personeel. ''Vroeger moesten we altijd naar klanten toe om ze aan te sluiten op het netwerk, tegenwoordig kan het op afstand. Dat vinden klanten ook prettig, want dan hoeven ze niet meer thuis te blijven. Het klantencontact is verplaatst naar onze winkels.''

Bezuinigingen

Met de bezuinigingen hoopt KPN de operationele winst dit jaar met 300 miljoen euro te kunnen verbeteren tot minimaal 5,5 miljard euro in 2010. Hoewel de omzet in het eerste halfjaar met 2,6 procent daalde ten opzichte van het eerste halfjaar van 2009, denkt KPN over het gehele jaar de omzet stabiel te kunnen houden.

''De verwachte omzetstijging in de tweede helft van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zal vooral moeten komen van de internationale mobieletelefoon activiteiten en van iBasis'', zei Nusteling. iBasis is een Amerikaanse dochter van KPN.