AMSTERDAM - Het nieuwe kwartaalcijferseizoen barst deze week in de Verenigde Staten volop los. Honderden bedrijven openen de komende tijd de boeken over het afgelopen tweede kwartaal.

Marktpartijen zoeken in de cijferbrij naar de eerste echte signalen van houdbaar herstel, na de zware klappen van de afgelopen jaren.

Aluminiumgigant Alcoa trapte maandagavond als eerste Dow-fonds traditiegetrouw af. Als de sterke cijfers van het concern een voorbode zijn voor wat er de komende weken volgt, gaan beleggers wereldwijd een heuglijke tijd tegemoet, zo laten handelaren en beleggingsstrategen weten.

ASML

In Nederland opent ASML woensdag als eerste hoofdfonds aan de Amsterdamse beurs de boeken over het tweede kwartaal. Analisten speculeerden vooraf al op een winstverdubbeling en een omzet boven de 1 miljard euro.

Fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management heeft goede hoop dat de cijfers van de meeste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven goed zullen vallen. Hij wijst daarbij speciaal naar de bedrijven die flink in het buitenland actief zijn en kunnen profiteren van wisselkoerseffecten vanwege de lage euro.

Ondernemingen

''De Europese bedrijven hebben daardoor de wind in de zeilen'', aldus Van Zeijl. ''Maar ook bij de cyclische ondernemingen zal het over het algemeen genomen allemaal wel goed gaan.''

Van Zeijl verwacht dan ook een ''heel goed'' cijferseizoen. ''Dat komt deels door duurzaam herstel, maar ook vanwege het voorraadherstel.'' Wel meent hij dat het voorraadherstel in het derde kwartaal weer wat kan afvlakken. ''Met alle andere indicatoren meegenomen moet je vrezen dat het dan weer wat minder zal worden.''

Winst

Ook beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers geeft aan over het algemeen goede prestaties te verwachten over de afgelopen verslagperiode. ''De winsttaxaties worden door analisten steeds wat naar boven bijgesteld. Ook zijn er weinig winstwaarschuwingen geweest en is de vergelijkingsbasis gunstig'', zo somt hij als belangrijkste verklaringen op.

Maar evenals Van Zeijl is Van der Stee niet al te optimistisch over de toekomst. ''De vergelijkingsbasis is nu natuurlijk ook wel erg makkelijk. Het wordt in de toekomst alleen maar moeilijker om de betere vorige kwartalen te evenaren. En bedrijven kunnen niet meer, zoals ze vorig jaar deden, snijden in de kosten'', merkt hij op.

Intel

In de Verenigde Staten openen deze week nog de zwaargewichten Intel, General Electric, Google en de belangrijke financiële fondsen JP Morgan Chase, Bank of America en Citigroup de boeken. De markt zal specifiek letten op wat de financiële instellingen, algemeen gezien als de veroorzakers van de kredietcrisis, als toelichting op de resultaten zullen geven.

Fondsmanager Van Zeijl zal zich vooral richten op wat de grote bedrijven te zeggen hebben over de marktontwikkelingen. ''Ik denk dat de beurzen vooral hierop zullen gaan reageren de komende tijd.''