NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street gingen dinsdag voor de zesde opeenvolgende handelsdag omhoog. Waren de winsten maandag nog marginaal, dinsdag stonden alle indices flink hoger.

Betere resultaten dan verwacht over het tweede kwartaal van aluminiumoproducent Alcoa maandag nabeurs stonden aan de basis van het positieve sentiment.

In het kielzog van Alcoa stonden op een uitzondering na alle Dow-fondsen gedurende de handel en aan het slot in de plus. Alleen Pfizer eindigde licht in de min.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de tweede handelsdag van de week af op een stand van 10.363,02 punten, 1,4 procent hoger dan het slot van maandag. De S&P 500-index won 1,5 procent tot een eindstand van 1095,28 punten. Technologiebeurs Nasdaq pakte er 2 procent bij op 2242,03 punten.

Ook in de Nasdaq pakten de meeste aandelen koerswinst. Hier was Apple de negatieve uitzondering. Op zeker moment stond het aandeel zelfs ruim 4 procent in de min nadat een toonaangevend consumentenmagazine maandag de nieuwe iPhone 4 afkraakte.

Terugroepactie Apple

Sindsdien doen geruchten de ronde over een terugroepactie, wat doorgaans een duur grapje is en ongekend voor Apple. De technici van Consumer Reports bevestigden zorgen over het bereik wanneer de telefoon op een bepaalde manier wordt vastgehouden. Aan het slot van de handel stond Apple nog 2 procent lager.

Alcoa, de grootste aluminiumproducent uit de VS, publiceerde maandag nabeurs als eerste Dow-fonds cijfers over het tweede kwartaal. De cijfers waren beter dan verwacht en werden dan ook goed ontvangen. Het aandeel won dinsdag 1,2 procent.

Indicator

Omdat Alcoa als grondstoffenleverancier wordt gezien als goede indicator voor de stand van de economie, ging de rest mee omhoog. Dinsdag nabeurs komt chipmaker Intel met cijfers over het tweede kwartaal. Die geven zicht op de ontwikkeling in de chipindustrie. Later in de week komt ook industrieel conglomeraat General Electric nog met cijfers.

De euro kostte aan het eind van de handel op Wall Street 1,2716 dollar. Aan het eind van de handel op de Europese beurzen was dat 1,2720 dollar.