AMSTERDAM - Optimisme over een goede start van het bedrijfscijferseizoen vertaalde zich dinsdag op de Europese beurzen in hogere standen.

Grondstoffenleveranciers behoorden tot de grootste stijgers, nadat de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa beter dan verwachte resultaten had gepubliceerd.

De Amsterdamse hoofdindex AEX sloot met een winst van 7,20 punten (2,2 procent) op 333,76 punten. De MidKap-index pluste 1,8 procent tot 529,18 punten. De grote Europese graadmeters van Frankfurt, Parijs en Londen gingen 1,9 tot 2 procent omhoog.

Alcoa

Alcoa is traditioneel het eerste bedrijf van de Dow-Jonesindex, de hoofdgraadmeter op Wall Street, dat resultaten publiceert. Het bedrijf kon maandag nabeurs melden dat het laatste kwartaal weer winst is gemaakt.

Het Zuid-Koreaanse staalconcern Posco deed nog een duit in het zakje met de mededeling dat het zijn een-na-beste kwartaal ooit achter de rug heeft.

Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp was met een plus van 3,5 procent bovenin te vinden in Frankfurt. Aan het Damrak steeg ArcelorMittal met 2,5 procent.

Portugal

Beleggers legden een verlaging van de kredietbeoordeling van Portugal door kredietbureau Moody's naast zich neer. Ook een lager dan verwachte stand van de ZEW-index voor het vertrouwen in de ontwikkeling van de Duitse economie, de grootste economie van Europa, kon de stemming niet drukken.

''De markten zijn los. In mijn beleving is er veel negatief nieuws, maar de markt gaat er dwars tegenin'', constateerde handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital.

Uitzendbureaus

Uitzendaandelen profiteerden van data van brancheorganisatie ABU. Daaruit bleek dat het herstel in de uitzendbranche doorzet. De uitzendbureaus boekten in de vier weken tot 18 juni 4 procent meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Randstad stond bovenaan de AEX met een 4 procent hogere koers. USG People en Brunel wonnen 2,5 en 4,4 procent.

ICT-dienstverlener Ctac maakte bekend dat het SAP-hosting en SAP-beheersdiensten gaat leveren aan aardappelmeelconcern Avebe. Het aandeel sloot 7,7 procent hoger.

De euro was 1,2720 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag deed de euro 1,2565 dollar.