NEW YORK - Beleggers op Wall Street hielden maandag hun kruit droog. Vorige week was een uitzonderlijk goede week voor de beleggers, de beste week in een jaar tijd.

De Amerikaanse beurzen opende maandag licht in de min en bleven gedurende de handel rond de slotstanden van vrijdag hangen.

Berichten dat er vanuit China minder vraag is naar grondstoffen, zorgden aanvankelijk voor een negatieve ondertoon. Aan het slot van de handel kwamen de indices nipt uit het rood.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de eerste handelsdag van de week af op een stand van 10.216,27 punten. Dat is 0,2 procent hoger dan het slot van vrijdag.

De breder samengestelde S&P 500-index won 0,1 procent tot een stand van 1078,75 punten. Technologiebeurs Nasdaq sloot een fractie (0,1 procent) hoger op 2198,36 punten.

Alcoa

Amerikaanse beleggers leken vooral in afwachting van het eerste Dow-fonds dat nabeurs met cijfers over het tweede kwartaal komt. Die eer is traditiegetrouw aan aluminiumconcern Alcoa.

In de aanloop naar de presentatie van de cijfers verloor het aandeel aanvankelijk bijna 1,5 procent. Aan het eind van de handel was dat teruggebracht tot een verlies van iets meer dan een half procent.

Behalve Alcoa komt deze week ook chipmaker Intel met cijfers over het tweede kwartaal, evenals de bank JPMorgan Chase en industrieel conglomeraat General Electric.

BP

Het aandeel BP won, net als eerder op de dag in Londen, terrein in New York. Het aandeel pakte er 8 procent bij op geruchten dat BP gesprekken zou voeren over het afstoten van bezittingen. De waarde daarvan zou tegen de 10 miljard dollar lopen.

De euro kostte aan het eind van de handel op Wall Street 1,2593 dollar; aan het eind van de handel in Europa was dat 1,2565 dollar.