AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is maandag voor de vijfde achtereenvolgende dag met winst gesloten. Op een rustige dag wachtten beleggers vooral op de start van het nieuwe kwartaalcijferseizoen.

De AEX ging 2,14 punten, ofwel 0,7 procent, omhoog tot 326,56 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen toonde een minder positief beeld en sloot nagenoeg onveranderd op 519,85 punten. De FTSE-index in Londen won 0,7 procent. De belangrijkste indices in Frankfurt en Parijs kregen er 0,2 en 0,4 procent bij.

Maandagavond (Nederlandse tijd) komt aluminiumgigant Alcoa traditiegetrouw als eerste grote Amerikaanse bedrijf met de resultaten van het afgelopen kwartaal naar buiten. Woensdag volgt in Nederland chipmachinefabrikant ASML als eerste AEX-bedrijf.

China

Aandelen van aan grondstoffen gerelateerde fondsen gingen maandag onderuit, in reactie op dalende grondstoffenprijzen en cijfers uit China waaruit bleek dat de koperinvoer in juni achterbleef bij de verwachtingen. Staalconcern ArcelorMittal stond onderaan de AEX met een verlies van 1,4 procent. In Londen werden mijnbouwbedrijven Rio Tinto, Xstrata en BHP Billiton tot 2,2 procent minder waard.

Op het Damrak stonden bodemonderzoeker Fugro en de biotechnologiebedrijven Galapagos en OctoPlus in de aandacht na bedrijfsnieuws. Fugro, dat 1,9 procent won, gaat in West-Afrika 3D-bodemonderzoek uitvoeren. OctoPlus (+1,2 procent) gaat samenwerken met het Amerikaanse The Medicines Company. Galapagos (+1,4 procent) verlengde een servicecontract met het Amerikaanse National Institutes of Health.

BP

In Londen schoot het aandeel BP ruim 9 procent omhoog. Het geplaagde olieconcern meldde afgelopen weekeinde dat het is begonnen met het plaatsen van een nieuwe kap over het olielek in de Golf van Mexico. Het aandeel van concurrent Shell steeg 0,7 procent, terwijl de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie met bijna 2 procent omlaag ging tot 74,75 dollar.

De koers van de euro daalde maandag tot 1,2565 dollar. Bij het sluiten van de beurzen in Europa op vrijdag was de munt nog 1,2640 dollar waard.