AMSTERDAM - De Tsjechische mededingingsautoriteit UOHS gaan onderzoek doen naar Ahold. Het supermarktconcern zou misbruik maken van zijn marktpositie, aldus de mededingingsautoriteit vrijdag.

Ahold heeft in Tsjechië 278 vestigingen onder de naam Albert en Hypernova. Het concern voert een reorganisatie door en wil alle supermarkten onder de vlag van Albert brengen.

De Nederlander Jan van Dam staat aan het roer van de Oost-Europese activiteiten. Ahold heeft ook nog 26 vestigingen in Slowakije en is uitbater van dertig tankstations.

Omzet

De divisie was in het eerste kwartaal van 2010 goed voor een omzet van 490 miljoen euro, 0,2 procent lager dan een jaar eerder. Tegen constante wisselkoersen daalden de inkomsten met 5,6 procent. De operationele winst kwam uit op nul tegen een verlies van 14 miljoen euro een jaar eerder.

In een reactie liet een woordvoerder van Ahold weten dat het concern heeft kennisgenomen van het nieuws over het onderzoek. ''Er is een nieuwe wet en wij denken dat we die op de juiste manier interpreteren.'' De woordvoerder voegde toe dat het concern van mening is dat er niets valt aan te merken op de manier waarop het in Tsjechië opereert.