AMSTERDAM – De schuldencrisis die in verschillende Europese landen huishoudt, heeft onder Nederlandse beleggers nauwelijks invloed op hun handelen. Vier op de tien houdt er zelfs helemaal geen rekening mee bij hun beleggingsbeslissingen.

Dat blijkt vrijdag uit de ING BeleggersBarometer. Slechts 14 procent van de beleggers laat zich door de schuldencrisis beïnvloeden bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

De beleggers die zich er wel zorgen over maken hebben in veel gevallen minder aankooptransacties gedaan. “We moeten niet vergeten dat een zwakke euro per saldo juist goed is voor de Nederlandse economie”, vindt Bob Homan, hoofd ING Investment Office.

Stijging

De BeleggersBarometer komt uit op 110 punten, een stijging van drie punten ten opzichte van mei, toen er nog een sterke daling plaatsvond. Beleggers zijn vaker positief dan negatief over de economische situatie en de ontwikkelingen op de beurs.

Vier op de tien beleggers verwachten een stijging van de waarde van hun beleggingsportefeuille, terwijl 17 procent een daling voorziet. Eveneens 40 procent verwacht dat de economie er over drie maanden beter voor zal staan dan nu. Ongeveer een kwart gaat uit van een verslechtering, terwijl 32 procent verwacht dat de situatie gelijk blijft.

AEX

Beleggers zijn optimistischer geworden over de AEX-index; 45 procent verwacht een stijging in de komende drie maanden. De Amsterdamse hoofdgraadmeter bereikt over drie maanden een stand van 334 punten, zo denken de ondervraagde beleggers.

De helft van de beleggers verwacht in de komende maanden geld over te houden na de maandelijkse bestedingen. Bijna een kwart is van plan dit extra geld te gaan beleggen.