AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen hebben een zeer lome handelsdag vrijdag met winst beëindigd. Beleggers besloten vrijdag hun kruit droog te houden in de aanloop naar de presentatie van tweedekwartaalcijfers.

Maandag komt de Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa als eerste met resultaten. In Amsterdam volgt chipmachinefabrikant ASML woensdag.

De graadmeters openden met winst dankzij hogere slotstanden in New York en op de Aziatische aandelenmarkten, waar enthousiast gereageerd werd op de opwaartse bijstelling van de groeiraming voor de wereldeconomie door het Internationaal Monetair Fonds. Bij gebrek aan richtinggevend nieuws volgde een bescheiden terugval, die weer werd goedgemaakt na winsten op Wall Street.

AEX

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,6 procent hoger op 324,42 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven ging 0,1 procent vooruit tot 519,80 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,5 procent.

ArcelorMittal en uitzender Randstad waren de uitschieters in de AEX met winsten van respectievelijk 2,4 en 2,9 procent. Het staalconcern profiteerde, evenals de in Londen genoteerde mijnbouwers, van oplopende staalprijzen.

Ahold

Ahold daalde 0,3 procent nadat de Tsjechische mededingingsautoriteit bekendmaakte onderzoek te doen naar vermeend misbruik van de marktpositie door het supermarktconcern. Volgens Ahold is er niets aan te merken op de manier waarop het zaken doet in Tsjechië.

Telecomgigant KPN kon beleggers niet bekoren met de overname van de 'virtuele operator' Yes Telecom. Na de bekendmaking van de aankoop, die KPN's marktpositie in mobiele telecomdiensten moet versterken, verloor het aandeel 0,7 procent.

ASMI

Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI boekte een succesje in een slepende rechtszaak, maar werd daarvoor niet beloond op het Damrak. De Hoge Raad vernietigde een besluit van de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam en oordeelde dat er geen reden is voor een onderzoek naar wanbeleid bij ASMI. Het aandeel verloor 0,5 procent.

De euro bereikte in de loop van de handelsdag met 1,2722 dollar de hoogste stand in twee maanden. In de loop van de dag zakte de munt terug tot 1,2640 dollar, een fractie minder dan de 1,2660 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.