AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag voor de derde achtereenvolgende dag met winst gesloten. Optimisme over de uitkomsten van de stresstesten voor Europese banken en positieve geluiden uit de Verenigde Staten zetten de koersen over een breed front hoger.

In Amsterdam sloot de AEX-index van meest verhandelde fondsen 5,06 punten, ofwel 1,6 procent, hoger op 322,62 punten. De MidKap-index won 1,2 procent (6,14 punten) tot 519,27 punten. In Parijs en Londen gingen de belangrijkste graadmeters 1,6 en 1,8 procent omhoog. De DAX-index in Frankfurt steeg 0,7 procent.

Trichet

De president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet waarschuwde donderdagmiddag dat de stresstest voor Europese banken niet vrijblijvend is. Als banken niet slagen voor de test moet er actie worden ondernomen, stelde hij.

Beleggers lijken er echter vertrouwen in te hebben dat de belangrijkste banken van het continent de testen goed zullen doorstaan.

Aegon en ING

In heel Europa behoorden financiële fondsen dan ook tot de winnaars. In de AEX wonnen Aegon en ING 3,2 en 4 procent.

In de MidKap kreeg SNS Reaal er 1,4 procent bij. De Franse banken Société Générale en BNP Paribas voerden met verzekeraars Dexia en Axa de Parijse hoofdindex aan, met winsten van 3 tot 4 procent. In Frankfurt was Deutsche Bank het sterkst stijgende hoofdfonds met een plus van 3,3 procent.

Werkloosheid VS

Uit de VS kwamen positieve geluiden van grote detailhandelsbedrijven als Target, Macy's en JC Penny, die de omzet in juni voor de tiende achtereenvolgende maand zagen stijgen. Daarnaast lag het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week lager dan verwacht.

Het positieve nieuws over de Amerikaanse economie en berichten over lagere olievoorraden stuwden de olieprijs. Een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) was met 74,65 dollar bijna 1 procent duurder dan de voorgaande dag. Olieconcern Shell profiteerde met een koerswinst van 3 procent.

Philips

De aankondiging van elektronicaconcern Philips dat Frans van Houten per 1 april het stokje als topman overneemt van Gerard Kleisterlee werd lauw ontvangen aan het Damrak. Het aandeel Philips sloot met een minieme winst van 0,2 procent.

De koers van de euro steeg donderdag tot 1,2660 dollar. Bij het slot van de beurshandel op woensdag was de Europese munt 1,2590 dollar waard.