AMSTERDAM - Het aantal beursgangen wereldwijd lag in het tweede kwartaal van dit jaar op stoom. Tot die conclusie kwam accountants- en adviesbureau Ernst & Young (E&Y) woensdag. In Nederland was het wat nieuwe noteringen betreft, doodstil op het Damrak.

Woordvoerder Paul Hartogsveld van NYSE Euronext Amsterdam bevestigde dat er dit jaar nog geen beursgangen, zogeheten Initial Public Offerings (IPO's), plaatsvonden op Beursplein 5. In de loop van het jaar verwacht hij wel enige activiteit. René Coenradie, leider van het IPO Competence Center van Ernst & Young, rekent op ''hooguit een handvol'' beursintroducties.

Die zullen, zo denkt hij, vallen in de periode september tot begin november. ''Veel kandidaten, ook in Nederland, wachten op een gunstige gelegenheid om hun beursgang te finaliseren'', aldus Coenradie.

Financiële sector

Uit het onderzoek van E&Y bleek dat het afgelopen kwartaal in de gehele wereld 285 ondernemingen de gang naar de beurs inzetten. De financiële sector liep voorop, gevolgd door de energie- en elektriciteitssector. Het totaal aantal noteringen bracht circa 45,6 miljard dollar (ruim 36 miljard euro) in het laatje.

Behalve in Azië en de VS nam ook de activiteit in Europa toe. Vooral Polen viel daarbij op, daar werd het initiatief genomen tot zestien beursgangen van gezamenlijk 4,1 miljard dollar. Twee van deze noteringen behoorden zelfs tot de tien grootste van de wereld: Powszechny Zaklad Ubezpieczen (2,7 miljard dollar) en Tauron-Polska Energia (1,3 miljard dollar).

Instabiliteit

Volgens Coenradie had de IPO-markt ondanks de stijgende lijn in het tweede kwartaal ''aardig wat last van uitdagingen'', waaronder de instabiliteit op de beurzen door de schuldencrisis. Maar nu ''doen zich met name in Azië gigantische kansen voor'', zo weet hij.

Alleen al de grootste beursgang uit het tweede kwartaal kwam daar vandaan, met Samsung Life Insurance (4,4 miljard dollar) in Zuid-Korea. En momenteel wordt in China de laatste van de vier grote staatsbanken naar de beurs gebracht: Agricultural Bank of China (AgBank).

AgBank

De bank, opgericht door de in 1976 overleden communistische leider Mao Zedong, mikt op een notering in zowel Shanghai als Hongkong en wil ruim 23 miljard dollar (19 miljard euro) ophalen. Het zou de grootste beursgang ooit zijn. ''Maar er komt altijd wel weer een betere en mooiere'', nuanceert Coenradie de euforie.

De beursgang van AgBank zet ondertussen wel de emissiemarkt in het Verre Oosten open. Veel banken lijden na enorme steunoperaties onder aflossingsverplichtingen, waarvoor ze geld uit de markt willen halen. En die markt zat aardig op slot.

Hoop

Nu de IPO's van AgBank positief ontvangen lijken te worden, geeft dat marktpartijen hoop. Er ontstaat vertrouwen en emissies om schulden af te betalen verlopen waarschijnlijk vlotter, denken analisten.

De eerste forse stap op de emissiemarkt werd inmiddels gezet: Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) wil voor 6,6 miljard dollar vers geld ophalen bij beleggers.