AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag met winst gesloten. Banken waren de grootste stijgers door optimisme dat de uitkomsten van de Europese stresstesten beter zullen zijn dan verwacht.

Meevallende resultaten van de Amerikaanse financieel dienstverlener State Street gaven de handel ook steun.

De Amsterdamse AEX-index won 3,13 punten, of 1 procent, en sloot op 317,56 punten. De MidKap-index ging 0,5 procent vooruit tot 513,13 punten. De toonzettende Europese graadmeters van Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,9 tot 1,8 procent.

Verlies

Het grootste deel van de dag stonden de Europese aandelenmarkten op verlies. Zorgen over de ontwikkeling van de economie speelden beleggers parten. Nadat de beurzen op Wall Street, gestimuleerd door de resultaten van State Street, hoger waren geopend, werden in Europa de verliezen weggepoetst.

Gedurende de dag was er een stroom aan berichten over de stresstesten die Europese banken moeten ondergaan. De opzet van de testen zou op korte termijn al openbaar worden gemaakt.

Testen

Het Franse lid van de Europese Centrale Bank, Christian Noyer, zei dat de Franse banken de testen waarschijnlijk zullen doorstaan. Ook de Nederlandse minister van Financiën De Jager zei vertrouwen te hebben in de uitkomst van de testen.

In Amsterdam was bank en verzekeraar ING bovenin te vinden met een koerswinst van 4 procent procent. In de MidKap sloot SNS Reaal met een plus van 3,3 procent. De koerswinsten van Franse bankaandelen waren nog groter. BNP Paribas, Credit Agricole en Société Générale wonnen in Parijs 5,9 tot 7,1 procent.

TomTom

TomTom was de opvallendste positieve uitschieter van het Damrak. De producent van navigatieapparatuur won 9,5 procent na een adviesverhoging door de analisten van Bank of America-Merrill Lynch.

Air France-KLM publiceerde positieve cijfers over het vervoer in juni. De luchtvaartcombinatie zag de bezettingsgraad van het personenvervoer en de beladingsgraad van het vrachtvervoer vorige maand verder stijgen. Het aandeel werd 2,2 procent meer waard.

BP

In Londen won het aandeel BP 4,8 procent. Beleggers reageerden positief op aanhoudende speculaties dat Arabische investeerders een aanzienlijk belang in het geplaagde bedrijf zouden willen nemen.

De euro stond op 1,2590 dollar. Aan het einde van de beurshandel op dinsdag was de Europese munt 1,2645 dollar waard.