LONDEN - Olieconcern BP is niet van plan nieuwe aandelen uit te geven om de miljardenschade van de olieramp in de Golf van Mexico te dekken. Dat liet een woordvoerder van het geplaagde bedrijf dinsdag weten.

''We verwelkomen nieuwe aandeelhouders en bestaande aandeelhouders die hun bezit willen uitbreiden'', aldus de woordvoerder. ''Maar er zijn geen plannen om nieuwe aandelen uit te geven aan wie dan ook.''

De ontkenning zorgde voor opluchting onder aandeelhouders, die vreesden voor een verwatering van hun bezit. Dinsdagmiddag stond het aandeel BP op de beurs in Londen ruim 3 procent in de plus.

Beurskoers

De beurskoers van BP kreeg dinsdag verder steun door de aanhoudende berichten dat het concern probeert een vijandige overname door andere oliegiganten te voorkomen door buitenlandse staatsfondsen tot investeringen te verleiden.

Volgens ingewijden heeft het bedrijf al gepraat met staatsfondsen in onder meer Abu Dhabi, Koeweit, Qatar en Singapore.

Partner

''BP zoekt een strategische partner om te voorkomen dat het wordt overgenomen door andere grote oliemaatschappijen als Exxon en Total'', aldus een bron uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Ondertussen werkt de Britse regering volgens de Britse krant The Times aan crisisplannen voor het geval BP ten onder gaat aan de kosten van de ramp of wordt overgenomen door een buitenlandse concurrent.

Groot-Britannië

BP bezit een groot deel van de infrastructuur voor energie in Groot-Brittannië en is met ruim tienduizend Britse personeelsleden een belangrijke werkgever.

Daarnaast bracht het concern vorig jaar bijna 6 miljard pond (circa 7 miljard euro) in de Britse schatkist. Het Britse ministerie van Energie wilde niet op de berichten reageren. Een ingewijde benadrukte tegen de krant echter dat de regering zich op ''elke mogelijkheid'' moet voorbereiden.