NEW YORK -Na vijf beursdagen van verliezen en na een vrije maandag begon Wall Street dinsdag de nieuwe handelsweek met aandelenkoersen die over de volle breedte omhooggingen, maar de koerswinsten vlakten in de loop van de dag af.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 57,14 punten hoger, of wel 0,6 procent, op 9743,62 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index was 0,5 procent hoger, 5,48 punten op 1028,06 punten. De Nasdaq-index, die de stemming in de technologiesector weergeeft, steeg met 2,09 punten, 0,1 procent, naar 2093,88 punten.

Positief nieuws uit Europa zette de toon, maar er was ook een tegenvallende groei van de dienstensector in de VS. Vooral de winkelketens gingen terug. Home Depot, dat meeweegt in de Dow-Jones liet een verlies zien van 1,5 procent.

Spanje

Het voorspoedige verloop van de bezuinigingsoperatie in Griekenland had niet alleen een positief effect op de beurzen in Europa. Daar kwam bij dat Spanje 6 miljard euro ophaalde met een nieuwe staatslening en dat tegen een lagere rente dan vorige maand bij een soortgelijke uitgifte.

De topman van de centrale bank van Frankrijk, Christian Noyer, liet zich dinsdag positief uit over de banken in zijn land en nam daarmee onrust weg over de zogeheten stresstests die de banken nog moeten ondergaan.

Dienstensector

De groei van de dienstensector in Amerika viel lager uit dan analisten hadden verwacht. Gerekend werd op een indexcijfer van 55, maar het kwam uit op 53,8 in juni, na 55,4 in mei. Een cijfer boven de 50 duidt op groei van de dienstensector.

Het dinsdag gepubliceerde cijfer duidt op een vertraging in de economische groei van de Verenigde Staten, maar niet op een terugval en dus ook niet op het zogeheten double dip scenario, dat de economie in Amerika volgens sommigen te wachten staat.

De euro noteerde 1,2621 dollar, tegenover 1,2645 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.