AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn dinsdag zeer positief gesloten. Het voorspoedige verloop van de bezuinigingsoperatie in Griekenland sterkte het vertrouwen in de Europese banken en het herstel van de economie.

In Amsterdam eindigde de AEX-index van meest verhandelde fondsen 8,16 punten hoger op 314,43 punten. Dat is een winst van 2,7 procent.

De MidKap-index sloot 2,5 procent (12,28 punten) hoger op 510,50 punten. In Frankfurt, Parijs en Londen liepen de winsten uiteen van 2,1 tot 2,9 procent.

Griekenland

Volgens handelaren was de opperbeste stemming op de beursvloeren vooral te danken aan het bericht van de Griekse centrale bank dat de overheid in dat land het begrotingstekort in de eerste zes maanden van 2010 bijna heeft gehalveerd ten opzichte van het eerste halfjaar van 2009.

De begrotingsperikelen van Griekenland leidden de afgelopen maanden juist tot spanningen op de beurzen.

Stresstest

De ontwikkelingen in Griekenland namen een deel van de spanning weg over de stresstesten bij grote financiële instellingen. Banken behoorden op het Europese continent dan ook tot de grootste winnaars.

Zo wonnen de Franse banken Société Générale, Credit Agricole en BNP Paribas 4 tot 6 procent. In Amsterdam kreeg ING er ruim 5 procent bij en werd SNS Reaal 4,5 procent meer waard.

Delta Lloyd

Ook de financiële fondsen Delta Lloyd en Binckbank stonden aan het Damrak in de schijnwerpers. De twee ondernemingen wonnen respectievelijk 1,4 en 4,7 procent nadat ze voorbeurs hadden aangekondigd samen een pensioenprijsvechter te lanceren.

Het aandeel Randstad was met een koerssprong van 6,4 procent de koploper van de AEX. Het effectenhuis Theodoor Gilissen kwam voor aanvang van de handel met een positiever beleggingsadvies voor de uitzendorganisatie.

Rio Tinto

Het toegenomen optimisme straalde ook af op grondstoffenleveranciers. Mijnbouwers Rio Tinto en Xstrata hoorden bij de grootste winnaars in Londen met plussen van circa 6 procent. Staalconcern ArcelorMittal won 5,8 procent en was daarmee een van de best presterende fondsen van de AEX.

De koers van de euro steeg dinsdag tot 1,2645 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op maandag was de Europese munt 1,2530 dollar waard.