TOKIO - De Aziatische beurzen zijn dinsdag overwegend hoger gesloten. Bankaandelen zorgden voor inspiratie bij beleggers en stuwden de indices omhoog. Aandelen van staalbedrijven stonden echter onder druk.

De Nikkei-index in Tokio sloot met een dagwinst van 0,8 procent op 9338,04 punten. De Kospi-index in Seoul bleef steken op een winst van 0,6 procent. De Australische All Ordinaries-index eindigde echter met een min van 0,9 procent. De Hang Seng-index in Hongkong stond in de middaghandel 0,2 procent in het groen.

Beleggers in het Verre Oosten speculeerden op de instroom van nieuw geld in de financiële markten, bij een succesvolle beursgang van Agricultural Bank of China. Deze staatsbank startte in de laatste week van juni met zijn beursgang en krijgt een notering in zowel Hongkong als Shanghai. De gang naar de beurs van Shanghai moet rond 15 juli zijn afgerond. Het wordt mogelijk wereldwijd de grootste beursgang ooit.

Aandelen van staalbedrijven hadden last van zorgen dat de vraag naar staal afneemt door een eventuele terugval van de Chinese economie. Nippon Steel verloor 0,4 procent, terwijl JFE Steel 1,7 procent minder waard werd.

In Japan was het aandeel van warenhuisketen Izutsuyu overigens een opvallende stijger, met een plus van meer dan 14 procent. Uzutsuyu maakte bekend dat de omzet in de eerste helft van 2010 minder was gezakt dan eerder verwacht.