BRUSSEL - De Belgische bank KBC verkoopt zijn wereldwijde activiteiten in converteerbare obligaties en het Aziatische aandelenderivaten-onderdeel aan het Japanse Daiwa.

Daiwa betaalt voor de onderdelen van KBC ongeveer 1 miljard dollar (ongeveer 800 miljoen euro), zo maakten beide partijen maandag gezamenlijk bekend.

Met de verkoop zal de Tier 1-ratio van KBC met 0,1 procentpunt verbeteren. De Tier 1-ratio is een maat voor de financiële positie van een bank.

De verkoop is overigens onderdeel van een in 2009 aangekondigd herstructureringsplan van KBC en zal naar verwachting in het begin van het vierde kwartaal worden afgerond. KBC moet van de Europese Commissie omvangrijke herstructureringen doorvoeren omdat het tijdens de financiële crisis staatssteun heeft gekregen.

Secura

KBC maakte maandag ook bekend dat het dochterbedrijf Secura, een herverzekeringsmaatschappij, heeft verkocht aan het Australische QBE Insurance.

De dochter wordt verkocht voor 267 miljoen euro, plus de winsten die nog gerealiseerd worden op onder meer de investeringsportefeuille tot het moment dat de verkoop afgerond is.

QBE is een van de grootste herverzekeringsgroepen ter wereld. Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 18 miljard Australische dollar (ongeveer 12 miljard euro).

Secura droeg in 2009 zo'n 28,6 miljoen euro bij aan de nettowinst van KBC. Deze verkoop heeft een positieve impact van 0,1 procentpunt op de Tier 1-ratio van de Belgische bank.