AMSTERDAM - De Europese beurzen vertoonden maandag in de ochtend nog enige springerigheid, maar bleven in de tweede helft van de handelsdag overwegend net onder de slotstanden van vrijdag hangen.

De stemming was licht negatief. Vooral de financiële fondsen kregen klappen.

De Amsterdams AEX-index sloot met een verlies van 0,6 procent op 306,27 punten. De MidKap-index sleepte er een winstje van 0,1 procent uit en sloot op 498,22 punten.

Beurzen

De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden aan het einde van de beurshandel op 0,3 tot 0,5 procent verlies.

De handel kreeg geen impulsen uit de Verenigde Staten. Op Wall Street bleven de beurzen maandag gesloten wegens de viering van Independence Day (Onafhankelijksdag).

RBS

Banken en verzekeraars kregen het meest te verduren. In de Britse FTSE-index zat Royal Bank of Scotland bij de grootste dalers met een koersverlies tot 2,7 procent. Onder de hoofdfondsen van de AEX was dat ING met een verlies van 1,6 procent.

Twijfels en onduidelijkheid over de resultaten van de 'stress-test' voor banken, maken beleggers onrustig, denkt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. ''Verder is er niet veel sturing. De tegenvallende werkgelegenheidscijfers uit de VS van vorige week kunnen de hele komende week blijven doorwerken.''

Kwartaalcijfers

Op langere termijn verwacht Versteeg enig herstel van de koersen wanneer de kwartaalcijfers bekend worden. ''Het aantal winstwaarschuwingen lag de afgelopen maanden in de VS 40 procent lager dan het historische gemiddelde. De conjunctuurgevoelige halfgeleidersector doet het goed. Daar heerst een tekort aan productiecapaciteit.''

ASML en BE Semiconductor behoorden maandag in Amsterdam tot de grootste stijgers met koerswinsten van respectievelijk 1,9 en 3 procent. Ook elders in Europa waren halfgeleiderfabrikanten in trek.

Detailhandel

Detailhandelaren in de eurozone zagen de verkopen in mei met 0,2 procent stijgen ten opzichte van april. Analisten hadden een stijging met 0,4 procent voorspeld. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar was er een stijging van 0,3 procent, terwijl analisten hadden gerekend op een daling met 0,3 procent.

De samenwerking tussen Air France-KLM en Delta Airlines op transatlantische routes wordt uitgebreid met Alitalia. Samen halen de maatschappijen een omzet van bijna 8 miljard euro op deze routes. Air France-KLM verloor 1,8 procent aan het Damrak.

Spyker

Spyker was een opvallende stijger met een koerswinst van 6,5 procent. De sportwagenfabrikant heeft het laatste deel van de aankoopprijs van Saab vervroegd afbetaald aan General Motors, voor een totaalbedrag van ruim 19 miljoen euro. De vervroegde betaling leidt volgens Spyker niet tot extra schuld of aandelenverwatering.

Grootste stijger onder de hoofdfondsen in Londen was BP, met een koerswinst van 3,5 procent. Libië wil een belang in BP opbouwen, zo verklaarde een Libische topambtenaar tegenover persbureau Reuters. Ook zouden verscheidene partijen belangstelling hebben om delen van BP over te nemen.

De euro was maandagmiddag 1,2530 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag noteerde de euro 1,2575 dollar.