AMSTERDAM - De strijd van het Spaanse Telefónica om het Braziliaanse Brasilcel over te nemen, duurt voort ondanks het veto dat de Portugese regering erover uitsprak.

Zondag verdedigde de Portugese premier José Sócrates de stap van de regering om de overname te blokkeren. Telefónica bestempelde de actie als onrechtmatig en heeft zijn bieding verlengd tot 16 juli.

Brasilcel is voor 50 procent in handen van Portugal Telecom (PT), de ander helft van de aandelen heeft Telefónica.

'Gouden aandeel'

Het merendeel van de aandeelhouders van PT (bijna 74 procent) stemde woensdag in met het overnamebod van Telefónica voor de resterende aandelen Brasilcel, maar de overheid zwaaide met een zogeheten 'gouden aandeel' en stak daarmee een stokje voor de overname. Telefónica is bereid 7,15 miljard euro op tafel te leggen voor het belang van PT in Brasilcel.

''Wij hebben niemands rechten geschonden'', aldus Sócrates zondag tegen de Spaanse krant El Pais. ''Wij beschermen onze belangen en daar hebben wij ook recht op.'' Volgens de premier heeft de Portugese regering speciale rechten, die bij de privatisering van PT werden afgesproken.

Europese Hof

''Ik had nooit gedacht dit speciale recht te moeten gebruiken. Ik was altijd hoopvol dat Telefónica het gezonde verstand zou hebben om rekening te houden met de strategische belangen en om met het management van PT te onderhandelen'', aldus Sócrates in de krant.

Volgens Telefónica heeft de Portugese regering zich niet gehouden aan de regels met betrekking tot de stemming over het bod.

Het Europese Hof van Justitie buigt zich 8 juli over de rol van het gouden aandeel.