AMSTERDAM - De Europese en Amerikaanse beurzen hebben vorige week flinke verliezen moeten incasseren. Met een korte handelsweek in de VS en een vrijwel lege financiële agenda lijkt er voor beleggers weinig aanleiding te zijn om komende week de neerwaartse trend te doorbreken.

De koersen vlogen afgelopen week omlaag, onder meer door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie.

Evenals de afgelopen weken wezen de cijfers op een lager dan verwacht vertrouwen van consumenten, een verder afzwakkende huizenmarkt en zwakke detailhandelsverkopen. Het cijfer over de werkgelegenheid in de VS, dat vrijdag naar buiten kwam, werd door beleggers slecht ontvangen.

Optiemarkt

Analisten voorzien een verder dalende markt. ''We zitten in een situatie waarin er al te veel is verkocht, maar dat betekent niet dat er niet verder kan worden verkocht'', aldus een Amerikaanse analist. ''De bewegingen op de optiemarkt laten zien dat de pessimisten de controle hebben en dat de trend voorlopig doorzet.''

Volgens de analist staan de Amerikaanse markt op een kritisch punt. ''Als de indices nog maar een paar procentpunten meer verliezen, zal de markt instorten.'' Dan zou er sprake zijn van een zogeheten 'bear market', een periode waarin aandelenkoersen dalen.

Independence Day

Daarbij zijn de beurzen op Wall Street maandag gesloten in verband met Independence Day. Daardoor blijven de verhandelde volumes in de rest van de week relatief laag en worden aandelenkoersen extra gevoelig voor schommelingen. Pas in de tweede helft van de week krijgen beleggers wat richting van macrocijfers over onder meer de huizenmarkt.

Ondertussen zetten ook handelaren en hedgefondsen in Londen zich, volgens de Britse krant The Sunday Times, schrap voor een verdere daling van aandelenkoersen omdat zwakke macro-economische data, reddingsplannen en de onzekerheid over de Europese banken investeerders vrees blijven aanjagen.

Het aantal inzetten dat wordt gemaakt op een daling van aandelenprijzen is op het hoogste niveau in een jaar, volgens gegevens van Dataexplorers.com, een analistenbedrijf. Ook is de verwachting dat de euro zwak blijft, omdat ervan uitgegaan wordt dat er financiële steun zal worden verleend aan worstelende Europese landen.