AMSTERDAM - Als de NS bouwbedrijf Strukton inderdaad verkoopt aan ingenieursbureau Oranjewoud moet het personeel tien procent van de aandelen krijgen. Dat eisen de vakbonden om de macht van de eigenaar van het ingenieursbureau, de Twentse ondernemer Sanderink, wat te beperken.

“Oranjewoud is voor het overgrote deel eigendom van Centric, dat weer volledig in handen is van de heer Sanderink. Een Raad van Commissarissen kende Oranjewoud niet in 2009. Maar, zelfs als die er zou zijn, dan is het nog de vraag of die tegenwicht kan bieden tegen een aandeelhouder die vrijwel alle macht in handen heeft. Eerder heeft Sanderink gezegd dat een Raad van Commissarissen niet van deze tijd meer is”, aldus Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten.

De vakbonden hebben bij de NS ook garanties geeist om het gebied van werkgelegenheid, arbeidsvoorwaarden en medezeggenschap. Daar zijn volgens FNV nog geen overtuigende reacties op gekomen.

Twee weken geleden werd bekend dat de NS en Oranjewoud onderhandelingen voeren over de verkoop.

Oranjewoud haalde vorig jaar een omzet van 401,2 miljoen euro en boekte een nettowinst van 13 miljoen euro. Bij het bureau werken ruim 3200 mensen.