NEW YORK - Na een week in mineurstemming stevenen de effectenbeurzen in New York vrijdag af op nieuwe diepterecords over dit jaar.

Tegenvallende werkgelegenheidscijfers uit de VS maakten duidelijk dat de economie zich veel langzamer herstelt dan verwacht. Dat drukte de sfeer onder de beleggers.

De Dow-Jonesindex van dertig grote Amerikaanse bedrijven sloot de handelsdag af met een verlies van 0,5 procent op 9686,48 punten.

De breder samengestelde S&P 500 verloor 0,5 procent tot 1022,58 punten. De Nasdaq-index zakte eveneens 0,5 procent naar 2091,79 punten.

Inleveren

De beurzen hebben de afgelopen weken veel moeten inleveren. De S&P 500 is sinds april meer dan 15 procent kwijtgeraakt, vooral door zorgen over financiële perikelen in de eurozone. De index bereikte begin deze week al zijn diepste punt van 2010.

Uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag presenteerde, bleek dat de werkgelegenheid in de VS (exclusief de landbouwsector) in juni voor het eerst dit jaar afgenomen is.

Het banencijfer was het laatste in een reeks rapporten over de Amerikaanse economie die de overheid de afgelopen week presenteerde. Het gros deed het vertrouwen onder beleggers over economisch herstel afnemen.

Werkloosheid

Een cijfer over werkloosheid daarentegen werd vrijdag wel goed ontvangen; het aantal werklozen bereikte met 9,5 procent van de beroepsbevolking de laagste stand sinds juli vorig jaar.

Met name de bankensector en producenten van consumptieartikelen boekten verliezen. Een van de grote verliezers op de Dow Jones was de Bank of America, die 1,3 procent moest inleveren. De koers van winkelketen Wal-Mart zakte 0,7 procent. Fastfoodketen McDonalds verloor 0,9 procent.

De euro kostte op de New Yorkse valutamarkt 1,2545 dollar. In Europa ging de munteenheid op 1,2575 dollar de beurshandel uit.