AMSTERDAM - De Europese beurzen lieten vrijdag de winsten waarmee de dag werd begonnen vrijwel volledig lopen.

Tegenvallende cijfers over de Amerikaane economie drukten de stemming. Financiële fondsen boekten nog wel flinke vooruitgang.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,1 procent hoger op 308,20 punten. De MidKap-index verloor 0,1 procent en sloot op 497,79 punten. De beurzen in Parijs en Londen boekten een winst van respectievelijk 0,3 en 0,7 procent. Frankfurt bleef achter met een verlies van 0,4 procent.

VS

Voor de opening van de beurzen op Wall Street werd bekend dat in juni in de VS er meer banen verloren waren gegaan dan verwacht, maar het aantal werklozen bereikte met 9,5 procent van de beroepsbevolking de laagste stand sinds juli vorig jaar.

De banenkrimp was de eerste afname van de werkgelegenheid dit jaar. Maar de vergelijking met mei, toen er nog 433.000 banen werden gecreëerd, was vertekend. In mei huurde de Amerikaanse overheid duizenden tijdelijke arbeidskrachten in om een nationale volkstelling uit te voeren. Veel van hen werden in juni weer naar huis gestuurd.

Later op vrijdag kwamen ook nog tegenvallende cijfers over de orderontvangst van duurzame goederen in de VS en van de fabrieksorders. De laatsten bleken onverwacht sterk gedaald, voor het eerst in negen maanden.

Banken

Banken herpakten zich vrijdag na de flinke klappen op donderdag. Persbureau Reuters meldde op basis van bronnen in de sector en bij toezichthouders dat de meeste Europese instellingen een zogeheten stresstest ongeschonden zullen doorkomen. Toezichthouders bekijken of de banken nu gezond genoeg zijn om een nieuwe klap te kunnen incasseren.

Analisten van SNS Securities denken dat ING er goed voor staat. De bank en verzekeraar is weliswaar blootgesteld aan Griekse en Portugese staatsobligaties, maar die vallen in het niet op de totale portefeuille aan staatsleningen, aldus SNS. ING sloot 1,6 procent hoger, Aegon steeg 1,3 procent. Barclays liet een uitschieter zien van 4,5 procent, BNP Paribas en Commerzbank noteerden tot 1,8 procent hoger.

Grondstoffen

De in Londen genoteerde mijnbouwers voerden de boventoon in de grondstoffensector. De drie mijngiganten BHP Billiton, Rio Tinto en Xstrata gingen akkoord met een belasting van 30 procent op ijzererts en kolen. Aanvankelijk wilde Australië 40 procent heffen op alle grondstoffen. De mijnbouwers wonnen tot 2 procent.

De euro was vrijdagochtend 1,2575 dollar waard in vergelijking met 1,2480 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.