TOKIO - De Aziatische beurzen waren vrijdag verdeeld. In Hongkong en Seoul maakten beleggers zich nog steeds zorgen over het stilvallen van de economie na tegenvallende cijfers uit China eerder in de week.

De beurzen in Tokio en Sydney noteerden bescheiden winsten, mede dankzij een Australisch belastingakkoord voor de mijnbouwsector.

De Nikkei-index in Tokio sloot 0,1 procent hoger op 9203,71 punten en ook de Australische All Ordinaries ging 0,1 procent vooruit. De Hang Seng-index in Hongkong stond in de middaghandel op een verlies van 1,4 procent en de Kospi-index in Seoul sloot 0,9 procent lager.

Belastingafdrachten

De kersverse Australische premier Julia Gillard bereikte een akkoord met mijnbouwgiganten als BHP Billiton en Rio Tinto over toekomstige belastingafdrachten. Zij moeten, indien het parlement instemt, per 1 juli 2012 30 procent betalen bij ijzererts- en kolenprojecten.

Haar voorganger, Kevin Rudd, wilde 40 procent heffen op alle grondstoffen. In Tokio profiteerden exporterende bedrijven als Canon (plus 1 procent) van een goedkopere yen.