NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn donderdag in mineur aan de tweede helft van 2010 begonnen. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie drukten de sfeer.

Een gunstig cijfer over het sterk gedaalde aantal ontslagen wees weliswaar op optimisme onder werkgevers in de VS, maar kon de beleggers op Wall Street niet enthousiasmeren

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 0,4 procent lager op 9732,53 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1027,37 punten. Het verlies van schermenbeurs Nasdaq bedroeg 0,4 procent op 2101,36 punten.

Challenger, Gray & Christmas

Detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas maakte donderdag bekend dat er in de eerste helft van dit jaar 297.677 ontslagen werden aangekondigd. Dat is 67 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar en het laagste aantal in een halfjaar sinds 2000.

Volgens het detacheringsbureau geeft het sterk gedaalde aantal aangekondigde ontslagen aan dat werkgevers in de VS geen nieuwe recessie verwachten.

Inkoopmanagersindex

De industriële bedrijvigheid in de VS groeide in juni minder sterk dan verwacht. De zogenoemde inkoopmanagersindex toonde donderdag een stand van 56,2, het laagste niveau sinds december vorig jaar. Analisten hadden een stand van 59 verwacht.

Verliezen werden in alle sectoren geleden. Zo zag zakenbank JPMorgan Chase de koers met 1,3 procent dalen. American Express ging 0,6 procent achteruit. Farmaceut Merck daalde 1,5 procent. De Bank of America zakte 2,4 procent weg.

Ford

Een van de grote winnaars was Ford. De autofabrikant maakte donderdag bekend in juni 13 procent meer auto's verkocht te hebben dan diezelfde maand een jaar eerder. De aandelen stegen 4,9 procent in waarde.

De euro kostte op de New Yorkse valutamarkt 1,2520 dollar. In Europa steeg de munteenheid donderdag tot 1,2480.