AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag met forse verliezen gesloten. Slechte berichten over de Amerikaanse economie en de aanhoudende onzekerheid over de schuldpositie van Spanje zetten de koersen over een breed front onder druk.

In Amsterdam sloot de AEX-index van meest verhandelde fondsen 8,94 punten lager op 307,87 punten. Dat is een verlies van 2,8 procent.

De MidKap-index van het middensegment verloor 2,4 procent (12,14 punten) tot 498,20 punten. De hoofdgraadmeter in Parijs leverde 3 procent in. In Frankfurt en Londen bedroegen de verliezen 1,8 tot 2,3 procent.

Spanje

De beurzen waren de hele dag somber gestemd. In de ochtend speelde vooral de waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's dat het de kredietwaardigheid van Spanje waarschijnlijk gaat verlagen de handel parten.

Dit weerhield Spanje er niet van succesvol een nieuwe staatslening van 3,5 miljard euro te plaatsen, maar vergrootte wel de zorgen over de financiële sector.

VS

's Middags kwamen hier tegenvallende economische berichten uit de Verenigde Staten overheen. De bedrijvigheid in de industrie in de VS is afgelopen maand gedaald tot het laagste niveau van het jaar en er werden in juni meer ontslagen aangekondigd in het Amerikaanse bedrijfsleven dan verwacht. Eerder op de dag vielen ook al de cijfers over de industriële groei in China en Europa tegen.

Banken

Banken waren in heel Europa de klos. In Amsterdam leverde ING 3 procent in en werd SNS Reaal 3,6 procent minder waard. In Londen ging Barclays 5,6 procent achteruit. Andere grote buitenlandse banken als Royal Bank of Scotland, Barclays, Société Générale en Deutsche Bank verloren 4 tot 5 procent.

De zorgen over de economie werkten ook door op de olieprijs. Die daalde met 3,5 procent tot 72,95 dollar per vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter). Dit zorgde voor een koersverlies van 4,8 procent voor Shell. Daarmee leed het olieconcern het grootste verlies van de Amsterdamse hoofdfondsen.

Heineken

Heineken hield de schade in de AEX met een min van 0,7 procent nog relatief beperkt. De bierbrouwer start de tweede ronde van zijn aandeleninkoopprogramma als onderdeel van de overname van de bieractiviteiten van het Mexicaanse Femsa. Het bedrijf zal voor een maximumbedrag van 150 miljoen euro eigen aandelen in gaan kopen.

De koers van de euro steeg donderdag tot 1,2480 dollar. Aan het einde van de Europese handelsdag op woensdag noteerde de euro een koers van 1,2290 dollar.