MECHELEN - Biotechnologiebedrijf Galapagos verwacht binnen twee jaar een middel tegen artrose te testen op mensen.

Dat heeft bestuursvoorzitter Onno van de Stolpe donderdag gezegd in een toelichting op een nieuw samenwerkingsverband. Als die tests succesvol zijn, duurt het gemiddeld vijf tot tien jaar voordat het product op de markt is.

Servier

Galapagos heeft een aantal kandidaatmedicijnen tegen artrose ontwikkeld, waarvan sommige in een 'gevorderd' stadium. Donderdag maakte het bedrijf bekend de ontwikkeling van deze middelen voort te zetten in samenwerking met de Franse farmaceut Servier. Het is de achtste alliantie met een farmaciebedrijf voor Galapagos en de tweede op het gebied van artrose.

Galapagos werkt vanaf juni 2006 al samen aan artrosemedicijnen met de Britse farmagigant GlaxoSmithKline. Die samenwerking leverde tot december vorig jaar 41 miljoen euro op en heeft voor Galapagos een potentiële waarde van meer dan 200 miljoen euro.

Gebruik

Servier betaalt 7 miljoen euro voor het gebruik van de technologie van Galapagos. Het Belgische bedrijf, dat genoteerd is aan de Nederlandse beurs, kan op den duur mogelijk 290 miljoen euro aan de alliantie verdienen. Daar komen nog eventuele royalty's bij.

Servier heeft een exclusieve optie op een licentie voor elk van die producten na afronding van de eerste testfase. Als Servier die optie verzilvert, is dat bedrijf verantwoordelijk voor de verdere klinische ontwikkeling, registratie en commercialisering van het product. Galapagos houdt het exclusieve recht op producten in de Verenigde Staten op de markt te brengen.

Volgens Van de Stolpe van Galapagos heeft de mondiale markt voor artrosemedicijnen een omzet van ruim 15 miljard dollar, waarvan de Verenigde Staten minimaal de helft vertegenwoordigd. Hij toonde zich dan ook ''verheugd'' dat Galapagos de marktrechten in de VS heeft weten te behouden.