VENLO - Printer- en kopieermachinefabrikant Océ verwacht dat klanten kostenbewust blijven vanwege de aanhoudende economische onzekerheid. Desalniettemin laten sommige markten herstel zien, vooral in Azië en de grafische sector.

Dat heeft het concern, dat grotendeels in handen is van het Japanse Canon, donderdag bekendgemaakt.

In met name Noord-Amerika en Europa stellen klanten de aanschaf van een (veelal duurdere) nieuwe printer uit. In opkomende markten ziet Océ de markt aantrekken.

Omzet

De omzet in het tweede kwartaal bleef ten opzichte van vorig jaar gelijk op 676 miljoen euro. Autonoom daalde de omzet met 2 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar was er sprake van een daling van 5 procent en in de laatste maanden van 2009 ging de omzet met 10 procent omlaag.

Financieel topman Hans Kerkhoven sprak van ''een bemoedigende trend'', maar wilde geen verwachting uitspreken over de ontwikkeling van de omzet voor het derde kwartaal.

Canon

Het bedrijfsresultaat kwam uit op 20 miljoen euro, tegen een verlies van 12 miljoen euro een jaar eerder. Onder de streep stond er een verlies van 96 miljoen euro in de boeken, eenmalige kosten gerelateerd aan de overname door het Japanse Canon van 103 miljoen euro lagen daaraan ten grondslag.

Volgens Kerkhoven is het bedrag van 103 miljoen euro naar verwachting het merendeel. ''Er kunnen nog meer kosten komen, maar dit is het grootste deel''. De topman wilde geen concrete cijfers noemen.

Meerderheid

In november bood het Japanse Canon 8,60 euro per aandeel Océ. Het bedrijf heeft de meerderheid van alle aandelen in handen. Afgelopen maanden werd Océ geïntegreerd met Canon.

Naar verwachting zal in de tweede helft van dit jaar de fusie van de twee zichtbaar worden als Canon-producten via het Océ-kanaal worden verkocht en andersom. Wanneer Océ volledig Japans eigendom is, wist Kerkhoven niet. ''Dat moet je Canon vragen.''

In het tweede kwartaal liepen de kostenbesparingen op tot 26 miljoen euro. In totaal gingen er 460 banen verloren in de eerste helft van dit jaar.