NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn woensdag nog verder weggezakt. Aanvankelijk schommelden de koersen rond de slotstanden van de dag eerder, maar uiteindelijk moesten de beurzen op Wall Street inleveren.

Met name tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven drukten de sfeer.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen eindigde met een verlies van 1 procent op 9774,02 punten.

Diepterecord

De breder samengestelde S&P 500 zakte eveneens 1 procent weg tot 1030,71 punten. Dat is onder het diepterecord van dinsdag, toen de beurs het laagste niveau in acht maanden bereikte. De Nasdaq-index, een belangrijke graadmeter voor de technologiesector, zakte 1,2 procent naar 2109,24 punten.

De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in juni met 13.000 banen toegenomen ten opzichte van een maand eerder, meldde de salarisstrookverwerker ADP. Het cijfer valt veel lager uit dan verwacht; analisten rekenden op een toename van 60.000.

Langere termijn

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte woensdag bekend dat Europese banken veel minder hebben geleend dan aanvankelijk werd gedacht. Dit neemt weliswaar zorgen weg over het bedrag dat de banken op de langere termijn moeten terugbetalen, maar werd niet vertaald in groot enthousiasme bij Amerikaanse beleggers.

In de industriesector werden de verliezen van een dag eerder deels weggewerkt. Zo zag het industriële conglomeraat 3M de aandelen 0,6 procent in waarde stijgen. In de elektronicasector werden daarentegen grote verliezen geleden. De koers van telecombedrijf Vodafone daalde met 3,4 procent.

De euro kostte op de New Yorkse valutamarkt 1,2225 dollar. In Europa ging de munteenheid op 1,2290 dollar de beurshandel uit.