AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is woensdag met verlies gesloten. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse banenmarkt zetten het sentiment onder druk. In de AEX-index stond slechts een handjevol fondsen op winst.

De AEX sloot met een verlies van 2,22 punten (0,7 procent) op 316,81 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen daalde 1,78 punten (0,4 procent) tot 510,34 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 0,3 procent.

Salarisstrookverwerker ADP maakte bekend dat het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven (exclusief de landbouwsector) in juni met 13.000 is toegenomen. Analisten hadden gerekend op een toename van 60.000.

Het ADP-banencijfer loopt vooruit op de officiële werkgelegenheidscijfers die vrijdag door de Amerikaanse overheid worden bekendgemaakt.

ECB

Beleggers op het Damrak waren niet onder de indruk van het nieuws dat de run op leningen van de Europese Centrale Bank (ECB) was meegevallen. De ECB heeft voor een bedrag van 131,9 miljard euro driemaandsleningen uitgeschreven. Dit bedrag kwam veel lager uit dan verwacht.

Donderdag loopt de termijn af waarop banken speciale leningen van de ECB moeten terugbetalen. Er werd gevreesd dat er een groter beroep op de net uitgeschreven driemaandsleningen zou worden gedaan.

BAM

In de AEX waren amper stijgers te vinden. Philips boekte een winstje van 0,2 procent, uitgever Wolters klom 0,9 procent en chipmachinefabrikant ASML steeg 0,2 procent. De grootste dalers waren bouwbedrijf BAM (3,3 procent) en olieconcern Shell (1,7 procent).

ArcelorMittal verloor 1,9 procent. De Europese Commissie heeft woensdag zeventien staalfabrikanten een boete opgelegd van ruim 518 miljoen euro wegens prijsafspraken. ArcelorMittal moet 276,5 miljoen euro betalen, al kan de hoogte van de boete volgens het bedrijf zelf oplopen tot 315 miljoen euro.

OctoPlus

Een van de sterkste stijgers in Amsterdam was biotechnologiefonds OctoPlus. Het bedrijf gaat een samenwerking aan met Novartis. Het aandeel won 4,6 procent.

De euro noteerde 1,2290 dollar tegen 1,2180 dollar aan het einde van de handelsdag in Europa dinsdag.