TOKIO - De belangrijkste Japanse graadmeter, de Nikkei-index, is woensdag fors lager gesloten. De slotstand was de laagste in zeven maanden.

Ook in Azië beheersten zorgen over het wereldwijde herstel van de economie het sentiment. Een onverwachte daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen duwde dinsdag al de Amerikaanse en de Europese graadmeters omlaag.

De Japanse index sloot woensdag 2 procent lager op 9382,64 punten. De Nikkei heeft een slecht kwartaal achter de rug. Het afgelopen kwartaal was het slechtse sinds de laatste drie maanden van 2008, na de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers.

Seoul

Ook elders in Azië stonden er verliezen op de borden. In Seoul verloor de Kospi 0,6 procent, in Australiê dook de All Ordinaries 1,2 procent in de min. De Hang Seng in Hongkong stond halverwege de handelsdag 0,6 procent lager.

''Gezien het feit dat de markten sinds eind mei best scherp zijn gestegen, ben ik niet bijzonder gealarmeerd door de grootte van de dalingen die we woensdag zien'', aldus Choi Seong-lak, een analist bij SK Securities.