NEW YORK - De effectenbeurzen in New York hebben dinsdag een flinke tik gekregen. De koersen op Wall Street zetten hun neerwaartse lijn van de voorgaande week voort.

Met name het tegenvallende cijfer over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten deed de koersen naar beneden tuimelen. En net als in Europa en Azië heerste er in de VS bezorgdheid over financiële perikelen in de eurozone.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot met een verlies van 2,6 procent op 9870,30 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 3,1 procent tot 1041,24 punten en bereikte daarmee het diepste punt van dit jaar. Het verlies van de Nasdaq-index kwam zelfs uit op 3,9 procent op 2135,18 punten.

Het vertrouwen van consumenten in de Amerikaanse economie is in juni forser gedaald dan verwacht, bleek uit een index van de onderzoeksgroep Conference Board. De stand voor juni was gedaald naar 52,9, terwijl analisten rekenden op 62,8.

Onzekerheid

Onzekerheid over de groei van de economie had vooral zijn weerslag op grondstoffenleveranciers en industriële bedrijven. Zo zag vliegtuigfabrikant Boeing de aandelen met 6,3 procent dalen. Graafmachinefabrikant Caterpillar noteerde een verlies van 3,5 procent.

Donderdag moeten banken en verzekeraars in de eurozone 442 miljard euro aan leningen van de Europese Centrale Bank (ECB) aflossen. Beleggers maakten zich ongerust over de vraag hoeveel geld er daarna voorhanden is in het financiële systeem voor het verstrekken van leningen.

De euro kostte op de New Yorkse valutamarkt 1,2190 dollar. In Europa ging de munteenheid op 1,2180 dollar de beurshandel uit.