NEW ORLEANS - Het begin van het orkaanseizoen in de Golf van Mexico hindert de pogingen van olieconcern BP om meer olie op te vangen die na de olieramp van april de zee instroomt. De tropische storm Alex, de eerste in het seizoen, bereikt naar verwachting dinsdag de kracht van een orkaan.

De tropische storm Alex, de eerste in het seizoen, bereikt naar verwachting dinsdag de kracht van een orkaan.

De storm vormt geen rechtstreekse bedreiging voor de olie- en opvanginstallaties van BP in de Golf van Mexico, maar zal naar verwachting wel de plannen dwarsbomen om een extra opvangsysteem in te zetten.

Dagelijks

Volgens berekeningen van de Verenigde Staten stroomt er dagelijks het equivalent van 35.000 tot 60.000 vaten olie in de zee. BP weet met containerinstallaties circa 25.000 vaten op te vangen. Een nieuwe installatie zou de opvangcapaciteit opvoeren tot circa 40.000 tot 50.000 vaten. Door de sterke winden van de orkaan wordt de introductie hiervan voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Het aandeel BP verloor dinsdag in Londen 2,7 procent in waarde. De totale waarde van BP op de aandelenmarkt is sinds april met circa 100 miljard dollar gedaald. Volgens analisten van de bank JPMorgan Cazenove is BP door het forse waardeverlies inmiddels een aantrekkelijk overnamedoelwit geworden. Branchegenoten Shell en ExxonMobil zouden een bod op BP overwegen, aldus de bank.

De meeste analisten zijn het er echter over eens dat zolang niet duidelijk is voor welk bedrag BP zal worden aangeslagen voor de gevolgen van de ramp, een overname hoogst onwaarschijnlijk is.

Kosten

BP stelde eerder deze week de kosten die het tot nu toe heeft uitgegeven om de olieramp te bestrijden, naar boven bij tot 2,65 miljard dollar. Dat is circa 300 miljoen dollar meer dan eind vorige week. De oliemaatschappij betaalt naar schatting ieder uur circa 4 miljoen dollar aan de rampbestrijding.

De onderneming heeft ook toegezegd circa 20 miljard dollar opzij te zetten voor de schoonmaak en de schadeclaims na de olieramp. Het bedrijf zou volgens mediaberichten intern rekenen op een hoger bedrag dat daarvoor moet worden uitgetrokken.