AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met flinke verliezen gesloten. De handel had te lijden onder een onverwacht sterk gedaald cijfer over het consumentenvertrouwen in de VS.

De koersen gingen eerder op de dag ook al gebukt onder kredietperikelen in de financiële sector.

De Amsterdamse AEX-index sloot dinsdag met een verlies van 11,43 punten op 319,03 punten. Dat is een daling van 3,5 procent. De MidKap-index verloor 2,8 procent en sloot op 512,12 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 4 procent.

Amerika

Kort na de opening van de beurzen op Wall Street werd bekend dat de index voor het consumentenvertrouwen zoals de onderzoeksgroep Conference Board die hanteert, in juni was gedaald naar een stand van 52,9.

Analisten hadden gerekend op een stand van 62,8. Volgens de Conference Board zijn consumenten somberder gestemd als gevolg van het afzwakken van de groei van de Amerikaanse economie en het uitblijven van een werkelijk herstel van de arbeidsmarkt.

ECB

Perikelen in de financiële sector waren al eerder op de dag aanleiding voor de koersen om flink te dalen. Banken en verzekeraars in de eurozone moeten donderdag samen 442 miljard euro aan leningen van de Europese Centrale Bank (ECB) aflossen. De vraag is hoeveel geld er daarna voorhanden is in het financiële systeem voor het verstrekken van leningen.

De ECB pompte het recordbedrag een jaar geleden in de sector omdat als gevolg van de financiële crisis nauwelijks meer geld werd uitgeleend. Financiële instellingen waren er destijds niet gerust op dat kredieten ooit nog zouden worden afgelost.

Lening

Het is onduidelijk hoeveel geld de ECB in de volgende ronde beschikbaar stelt. Analisten van de Britse bank Barclays denken dat het totaal bedrag tenminste 150 miljard euro lager zal zijn.

In de aanloop naar de aflossing liep de rente die banken betalen voor onderlinge leningen op naar de hoogste stand in ruim negen maanden. Aegon en ING behoorden tot de sterkste dalers in de AEX met verliezen tot 6,2 procent. Barclays, Commerzbank, Deutsche Bank, HSBC en Société Générale leverden tot 6,5 procent in.

Koersverliezen

Beleggers maakten zich ook zorgen over de economische groei. Zij vreesden dat de bezuiningsmaatregelen die talloze landen hebben aangekondigd ervoor zorgen dat het herstel stokt.

Dat gevoel resulteerde vooral bij grondstofgerelateerde bedrijven in forse koersverliezen. Staalconcern ArcelorMittal verloor in Amsterdam 6,3 procent. De mijnbouwers BHP Billiton, Rio Tinto en Xstrata leverden in Londen ruim 6 procent in.

BP

Olieconcern BP liet weten hinder te zullen ondervinden bij de schoonmaakoperatie in de Golf van Mexico van de tropische storm Alex. Mogelijk zwelt die aan tot orkaankracht. BP verloor 1,7 procent. Shell moest 2,5 procent terug. De olieprijs daalde met 3,4 procent tot 75,61 dollar per vat.

Dat beleggers niet gerust zijn op de economische vooruitzichten voor de eurozone was ook goed te zien aan de waardering van de euro. De Europese munt werd onder meer ingeruild voor de Zwitserse franc, die vooralsnog als veilig te boek staat.

De euro was dinsdag bij het slot van de handel 1,2180 dollar waard in vergelijking met 1,2335 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.