NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn maandag nauwelijks in beweging gekomen. Amerikaanse consumptiecijfers wisten de stemming op Wall Street lange tijd gunstig te beïnvloeden.

Maar uiteindelijk vlakte het voorzichtige optimisme onder de beleggers af, en eindigden de koersen licht onder de beginstand.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot met een verlies van 0,1 procent op 10.138,52 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,2 procent weg tot 1074,57 punten. De graadmeter van de schermenbeurs Nasdaq verloor 0,1 procent tot 2220,65 punten.

Amerikaanse consumenten gaven in mei 0,2 procent meer uit dan de maand daarvoor. Dat was hoger dan analisten hadden geschat; zij rekenden op een plus van 0,1 procent. Bedrijven die consumptiegoederen verkopen, profiteerden van de meevallende consumptiecijfers.

Coca Cola

Coca Cola Company was een van de grote stijgers op de S&P 500. Aandelen van de frisdrankfabrikant stegen met 1,6 procent. De koers van winkelketen Wal-Mart ging ook met 1,6 procent omhoog.

Sigarettenfabrikanten konden eveneens op hogere koersen rekenen. Het Hooggerechtshof in de VS besloot maandag het hoger beroep in een procedure die de regering tegen de tabaksindustrie had aangespannen niet te behandelen, waardoor een overheidsclaim van 280 miljard dollar komt te vervallen. Aandelen van de Amerikaanse sigarettenfabrikant Altria schoten met 3,3 procent omhoog.

Olieprijs

De dalende olieprijs had zijn weerslag op de energiesector. Aandelen Exxon Mobile gingen met ruim 1 procent naar beneden naar 58,47 dollar (47,39 euro).

De euro kostte op de New Yorkse valutamarkt 1,2275 dollar. In Europa ging de munteenheid op 1,2335 dollar de beurshandel uit.