AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben de dag positief afgeloten. Banken en olie- en andere grondstoffengerelateerde fondsen trokken de graadmeters omhoog.

De Amsterdamse AEX-index sloot 4,47 punten hoger op 330,46 punten. Dat is een winst van 1,4 procent. De MidKap-index kreeg er 0,8 procent bij en sloot op 526 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt boekten tot 1,6 procent winst. Londen bleef achter met een winst van 0,5 procent.

Tijdens de G20-top die in het weekend werd gehouden, is overeengekomen dat de kapitaaleisen voor banken aangescherpt worden.

De afspraken daarover gaan echter minder ver dan waar de markt op had gerekend. ING, Lloyds Bank, Deutsche Bank en BNP Paribas boekten maandag koerswinsten tot 2,8 procent.

DSM

DSM komt deze week met een doorbraak in de ontwikkeling van biobrandstoffen tijdens een internationaal biocongres in Washington. Dat meldde de Financial Times maandag. DSM maakte maandag zelf bekend met het Franse biotechbedrijf Roquette te gaan samenwerken op het gebied van fermentatie. De koers van DSM steeg maandag 1,4 procent.

TNT sluit niet uit dat er meer dan de eerder aangekondigde 11.000 ontslagen zullen vallen. Het aandeel stond vrijwel de hele dag in de min, maar sloot de handel toch af met een winst van 0,7 procent.

BAM

BAM verwierf een opdracht voor het verbreden van de A12 tussen Lunetten en Veenendaal. De contractwaarde voor BAM bedraagt circa 260 miljoen euro. Het bouwbedrijf wordt verantwoordelijk voor het toegewezen traject gedurende de komende twintig jaar. Het aandeel BAM sloot met een winst van 0,4 procent.

Heijmans kreeg een soortgelijke opdracht voor het verbreden van de A12 tussen Gouda en Oudenrijn en van een deel van de A2. Met het werk is ruim 81 miljoen euro gemoeid. De koers van Heijmans ging 4,2 procent omhoog.

USG People

Uitzender USG People maakte bij het slot van de handel op maandag bekend dat topman Herman van Campenhout het bedrijf verlaat, vanwege een ,,gebrek aan chemie''. Hij wordt opgevolgd door de huidige financiële topman van USG, Rob Zandbergen. USG noteerde aan het einde van de handelsdag op maandag op 12,15 euro, een winst van 2,1 procent.

De euro werd maandagmiddag voor 1,2335 dollar verhandeld. Bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag was de munt 1,2310 dollar waard.