AMSTERDAM - Alle postbodes van TNT Post die meer dan 25 uur per week werken, verliezen hun baan. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet te vermijden. Een woordvoerder van het postbedrijf zei zaterdag dat het gaat om het verlies van ''duizenden arbeidsplaatsen''.

Voor de vakbonden komt dit niet als een verrassing. ''We wisten al dat TNT Post elfduizend mensen wil ontslaan. Het hele bedrijfsmodel gaat op de schop. Maar dat betekent niet dat we al ingestemd hebben met een reorganisatie",' zegt Peter Wiegman van AbvaKabo. De FNV-bond wil samen met de ondernemingsraad optrekken bij het beoordelen van een reorganisatieplan. De inzet van AbvaKabo is het aantal ontslagen beperkt te houden.

De medewerkers van TNT Post hebben vrijdag een brief gekregen van de directie, waarin de maatregelen staan aangekondigd.

Internet

TNT Post heeft last van het toenemend gebruik van internet door particulieren en bedrijven (e-mail) en van felle concurrentie op de postmarkt sinds de openstelling per 1 april 2009.

TNT Post sloot in maart vorig jaar een principe-akkoord met de vakbonden. Er zouden geen gedwongen ontslagen hoeven te vallen, als de werknemers genoegen zouden nemen met minder loon. De vakbondsleden wezen dat voorstel af. In januari van dit jaar werden TNT Post en de vakbonden het eens over een nieuwe CAO met loonsverhogingen.