AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met nipte winst gesloten. De middaghandel verliep grillig, mede door wisselvallige macrocijfers uit de Verenigde Staten en een winstwaarschuwing van de Finse mobieltjesfabrikant Nokia.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,9 punt ofwel 0,3 procent hoger op 334,76 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,3 procent tot 537,63 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,4 procent vooruit.

De Amsterdamse beurs kende weinig uitschieters. Verzekeraar Aegon ging aan kop met een winst van 2,6 procent ofwel 13 cent op iets meer dan 5 euro. Uitzender Randstad, dinsdag nog de sterkste stijger, stond onderaan met een verlies van 1,7 procent.

De Europese beurzen openden met winst in navolging van hogere slotstanden op Wall Street op dinsdagavond. Rond het middaguur kwam de klad er in, mede door een gebrek aan richtinggevend nieuws en aanhoudende zorgen over de staatsfinanciën van Spanje.

Nokia

Rond twee uur 's middags verraste Nokia de markt met een winstwaarschuwing, die alle toonaangevende indices in het rood drukte. Nokia heeft onder meer last van de recente val van de euro, waardoor de operationele kosten het bedrijf zwaar op de maag liggen

Mede daardoor lukt het Nokia niet om de achterstand op concurrenten als Apple in te lopen. Het Finse bedrijf verloor op de beurs in Helsinki 9 procent, het op Wall Street verhandelde aandeel werd 10 procent lager gezet.

Woningbouw

Vlak na de onheilstijding van Nokia volgden tegenvallende cijfers over de woningbouw in de Verenigde Staten en de producentenprijzen in dat land. In mei werd een begin gemaakt met de bouw van 593.000 huizen, het laagste aantal in vijf maanden.

Analisten rekenden op 650.000 in aanbouw genomen woningen. Het enige opbeurende nieuws uit de VS was een cijfer over de industriële productie in mei, die een stijging van 1,2 procent liet zien ten opzichte van april. De toename was sterker dan de 0,9 procent die door analisten werd voorzien.

De euro handhaafde zich wonderwel en was 1,2320 dollar waard, gelijk aan de koersverhouding bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.