NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York vervolgden dinsdag de opgaande lijn die een dag eerder was ingezet.

De kooplust onder beleggers werd vooral aangewakkerd door positieve geluiden vanuit de chipsector en de hoop dat de bodem van de energiesector is bereikt, na de koersdalingen van de afgelopen weken door de olieramp van BP.

De zorgen over Europa, die maandag werden aangewakkerd door de verdere afwaardering van de Griekse kredietwaardigheid, verdwenen naar de achtergrond dankzij succesvolle uitgiftes van staatsleningen door Spanje en België.

Dow-Jones

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een winst van 213,88 punten (2,1 procent) op 10.404,77 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 25,60 punten, ofwel 2,4 procent, op een stand van 1115,23 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq klom 61,92 punten tot een stand van 2305,88 punten. Dat betekent een winst van 2,8 procent.

Risico

''Het vertrouwen is teruggekeerd en dat zie je aan de beurskoersen en de stand van de euro. Beleggers durven weer meer risico te nemen'', aldus een handelaar in New York.

Vooral de chipsector was populair. Dat had te maken met positieve uitlatingen van de halfgeleidergiganten TSMC en UMC. De vraag naar chips neemt volgens hen de komende maanden flink toe door de aantrekkende economie en een toename van de verkopen van pc's en andere elektronische apparatuur. Bij de Dow-fondsen won Intel, 's werelds grootste chipproducent, 2,8 procent.

Microsoft

Microsoft ging aan kop op de lijst van grote fondsen met een 4,3 procent hogere koers. De producent van zware industriële machines Caterpillar, dat het voor een belangrijk deel moet hebben van de Europese markt, zag zijn beurswaarde met 4 procent groeien.

Ook vliegtuigfabrikant Boeing maakte een soortgelijke koerssprong. Geen enkel Dow-fonds eindigde in het rood.

News Corp

Mediaconcern News Corp ging ruim 9,5 procent omhoog. De Britse betaalzender British Sky Broadcasting (BSkyB) verwierp eerder op de dag een overnamebod van News Corp ter waarde van 7,8 miljard pond sterling (9,4 miljard euro).

Verliezers waren er dinsdag ook. Zo dook elektronicaketen Best Buy 6 procent omlaag nadat het tegenvallende kwartaalcijfers bekend had gemaakt.

Op de valutamarkt klom de euro tot 1,2340 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen stond de munt op 1,2320 dollar.