AMSTERDAM - Een succesvolle veiling van Belgische en Spaanse staatsobligaties zorgde er dinsdag voor dat zorgen van beleggers over de schuldencrisis even naar de achtergrond verdwenen.

De Europese beurzen openden wel in mineur na een nieuwe afwaardering van de staatsschulden van Griekenland.

Mede dankzij een positieve stemming op Wall Street en een gunstig rapport over de uitzendsector sloot de AEX-index in Amsterdam op 333,82 punten. Dat is een winst van 0,7 procent ten opzichte van maandag.

De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,6 procent tot 539,45 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,3 en 1 procent vooruit.

Randstad

Uitzender Randstad was de uitblinker in de AEX met een winst van ruim 4 procent. Brancheorganisatie ABU maakte halverwege de ochtend bekend dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten in Nederland in mei voor het eerst sinds eind 2007 is gestegen. De omzet nam daarbij voor het eerst in twee jaar weer toe.

Randstads branchegenoot USG People won ruim 5 procent en stond daarmee aan kop in de MidKap. Detacheerder DPA schoot 6,6 procent omhoog, terwijl Brunel (plus 0,3 procent) nauwelijks profiteerde.

Griekenland

Kredietbeoordelaar Moody's waardeerde de Griekse overheidschulden maandag tot 'junk', waarna toch even bezorgdheid over de schuldencrisis de kop opstak. Vooral de financiële sector moest het daarop ontgelden. Beleggers schudden het besluit van Moody's echter snel van zich af, waarna de weg omhoog werd ingezet.

De succesvolle veiling van België en met name die van Spanje, gaf de handel extra steun. Banken en verzekeraars werkten de verliezen in rap tempo weg en behoorden uiteindelijk tot de sterkste stijgers. Aegon steeg 2,9 procent, ING werd 1,8 procent meer waard.

Ook de euro profiteerde en steeg naar 1,2320 dollar van 1,2285 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.

Grontmij

Het advies- en ingenieursbedrijf Grontmij kreeg de handen niet op elkaar met de bekendmaking van een forse overname. Het bedrijf koopt de Franse branchegenoot Ginger voor 120 miljoen euro en zal die overname deels bekostigen met de uitgifte van aandelen.

De verwatering voor de bestaande aandeelhouders viel niet in goede aarde. Grontmij verloor 3,5 procent.