AMSTERDAM - Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft met de overname van de Franse branchegenoot Ginger een stap gezet naar een leidende positie in Europa.

De dinsdag aangekondigde aankoop is vergelijkbaar met de overname van het Deense Carl Bro, de grootste in de geschiedenis van Grontmij, in 2006.

Grontmij betaalt 120 miljoen euro voor Ginger tegen 170 miljoen euro voor Carl Bro. ''Wat betreft de expertise en het aantal medewerkers zijn die bedrijven gelijk'', aldus bestuursvoorzitter Sylvo Thijsen van Grontmij.

De onderneming uit De Bilt bekleedt nu de vierde plaats onder de Europese ingenieursbureaus. Volgens Thijsen zijn alleen Arcadis, WS Atkins en een niet-beursgenoteerd bedrijf groter.

Activiteiten

Belangrijker vindt de topman echter de ''unieke'' activiteiten die de aankoop van Ginger met zich meebrengt en de groeimogelijkheden in Oost-Europa. ''Daar hebben we allebei een aanzet gemaakt die we nu samen verder kunnen uitbouwen.''

Ginger is vooral groot in testen en certificeren, waarbij de winstmarge ''duidelijk hoger'' is dan bij andere activiteiten. Grontmij biedt deze diensten vooralsnog alleen in Nederland en Duitsland, maar zal de diensten nu ook elders gaan leveren. Daarnaast levert de overname nog een nieuwe activiteit op voor de klanten van Grontmij: telecom.

Winst

Thijsen verwacht dat de winstmarge van Grontmij stap voor stap zal stijgen om, zoals in januari werd aangekondigd, rond de 9 tot 10 procent uit te komen in 2015. ''Ginger heeft een goede werkvoorraad voor dit jaar en ook op 2011 hebben we goed zicht'', aldus de topman. Hij herhaalde dat ''de zon steeds feller gaat schijnen'' voor wat betreft Grontmij's eigen activiteiten.

Analist Edwin de Jong van SNS Securities vond het verrassend dat Grontmij zijn slag sloeg in Frankrijk. ''Wellicht had de markt gerekend op een aankoop in het Verenigd Koninkrijk'', aldus Thijsen. Grontmij kent Ginger al sinds 2004. ''Nu deed zich een overnamemogelijkheid voor.''

Grontmij maakte dinsdag ook bekend ''goede voortgang'' te boeken met de verkoop van niet-kernactiviteiten. ''Grontmij is in gesprek met een aantal potentiële kopers voor een aantal van deze activa, inclusief Kontrola.''