ROTTERDAM - ''Het effect van de Nederlandse politiek op de economie en daarmee de beurs is marginaal.'' Analist Ronald Doeswijk van beleggingsspecialist Robeco is er kort en stellig over.

''Grote beursgenoteerde bedrijven zijn te internationaal georiënteerd om door de verkiezingen te worden beïnvloed.''

De verkiezingsuitslag had donderdag geen effect op de aandelenkoersen op de beurs in Amsterdam. Handelaren op de Europese beurzen kijken uit naar het rentebesluit en toelichting daarop donderdagmiddag van de Europese Centrale Bank.

Wereldeconomie

''Kleine beursfondsen uit het midden- en kleinbedrijf zijn vaak toeleveranciers van grote, wereldwijd opererende ondernemingen. De verkiezingen zijn een non-event voor de wereldeconomie en dus ook voor de beurs'', aldus Doeswijk.

Verkiezingen kunnen wel degelijk invloed hebben op de financiële markten, meent hoogleraar en handelaar Fred Huibers van het Haags Effectenkantoor. ''Verkiezingsuitslagen kunnen voor extra onzekerheid zorgen of beleggers juist kalmeren. In Engeland zag je dat de pond negatief reageerde op de verkiezingen en de formatie.''

Bouw

Huibers voorziet bij een lange formatie ook negatieve gevolgen voor specifieke sectoren. ''De bouw is afhankelijk van overheidsopdrachten en die worden bij een lange formatie uitgesteld. Dat heeft gevolgen voor bedrijven als BAM of Heijmans. Gereguleerde sectoren zoals de post- en de banksector hebben ook last van een lange formatie als politieke besluiten uitblijven.''

De laatste tijd heeft de economie meer invloed op de politiek dan andersom. ''Overheden worden onder druk gezet door de financiële markten. Wanneer die niet snel genoeg reageren op signalen uit de markt, worden ze afgestraft'', stelt Huibers.