BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben er bij president José Manuel Barroso van de Europese Commissie op aangedrongen dat er een EU-brede ban komt op naked short selling, ofwel het ongedekt speculeren op koersdalingen en staatsleningen.

De regeringsleiders vinden dat de Europese Commissie snel maatregelen moet nemen om scherpere controles in te voeren op zogenoemde credit default swaps. Dat zijn verzekeringen die worden afgesloten op bepaalde beleggingen zoals staatsobligaties.

Zij vinden dat er de komende weken al iets moet gebeuren, bleek woensdag uit een communiqué van de Duitse regering.

Transparantie

''We vinden het noodzakelijk dat de transparantie van ongedekt speculeren op effecten verbetert, vooral op obligaties'', aldus de regeringsleiders. In Duitsland geldt al sinds vorige maand een verbod op naakt short gaan in staatsleningen en de belangrijkste financiële instellingen.

De Tweede Kamer nam vorig maand een motie aan voor een verbod op naked short selling, maar demissionair minister Jan Kees De Jager van Financiën liet weten voorlopig niks in een verbod te zien.

Risico

Kredietverzekeringen worden gekocht door beleggers die zich willen indekken tegen het risico dat hun staatslening niet wordt terugbetaald door het land waar ze het geld aan hebben uitgeleend.

In het geval van de door Merkel en Sarkozy bekritiseerde 'naakte' kredietverzekering heeft de belegger überhaupt geen geld uitgeleend, en heeft hij alleen belang bij een bankroet van een land. Dan strijkt hij namelijk de verzekeringspremie op.

Druk

Omdat de onderliggende waarde geen rol meer speelt, kunnen beleggers door in theorie onbeperkt verzekeringen afsluiten (ze betalen alleen de verzekeringspremie), wat in tijden van crisis een grote druk kan leggen op het financiële systeem.

Voorstanders van naked short selling bepleiten dat die handel financiële risico's blootlegt en regeringen aanspoort om hun financiën sneller op orde te krijgen.