AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn dinsdag voor de derde achtereenvolgende handelsdag met verlies gesloten. De nervositeit over de financiële toekomst van Europa drukten de koersen over een brede linie in het rood.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter, de AEX-index, eindigde 2,71 punten lager op 314,83 punten. Dat is een verlies van 0,9 procent. De MidKap-index voor middelgrote fondsen leverde 1,1 procent (5,69 punten) in tot 511,76 punten.

In Londen, Frankfurt en Parijs liepen de verliezen uiteen van 0,6 tot 1 procent.

Wall Street

Een positieve opening van de handel op Wall Street gaf de koersen weinig steun. In New York reageerden beleggers positief op centralebankpresident Ben Bernanke, die de verwachting uitsprak dat de Amerikaanse economie voldoende veerkracht heeft om een 'double dip' te vermijden. Hij heeft ook vertrouwen in het Europese reddingsplan om de schuldencrisis te bezweren.

''De handel is onrustig, hoewel daar geen concrete aanleiding toe is'', constateerde analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen halverwege de handelsdag. De zorgen over de eventuele verliezen van banken op staatobligaties beheersten opnieuw het sentiment van de beleggers, stelde hij.

ING

In Amsterdam hielden ING en Aegon het verlies uiteindelijk beperkt tot respectievelijk 1,6 en 1,1 procent. In Londen en Parijs liepen de verliezen van de financiële fondsen sterker op. Barclays, Lloyds en Royal Bank of Scotland leverden 3 tot 4 procent in. Société Générale, BNP Paribas en Credit Agricole werden 2 tot 3 procent minder waard.

Het aandeel Unilever was een van de weinige winnaars in de AEX, met een plus van 0,2 procent. De producent van merken als Knorr, Unox en Dove kondigde dinsagmiddag een reorganisatie van de fabriek in Oss aan. De voorgestelde bezuinigingen gaan ten koste van 95 arbeidsplaatsen.

De koers van de euro hield dinsdag redelijk stand. Aan het einde van de beursdag was de munt 1,1975 dollar waard, tegen 1,1950 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.