AMSTERDAM - De beurzen in Europa zijn maandag opnieuw met stevige verliezen de handel uitgegaan, na afgelopen vrijdag ook al fors lager te zijn geëindigd. De zorgen over 'uitspreiding' van de schuldencrisis naar Oost-Europa hielden beleggers in een greep.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 3,68 punten (1,2 procent) op 317,54 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen eindigde 8,15 punten (1,6 procent) lager op 517,45 punten.

De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 1,2 procent. Vorige week vrijdag leden de Europese beurzen verliezen tot 2,9 procent.

Hongarije

Beleggers vrezen verspreiding van de schuldencrisis naar Hongarije. Volgens geruchten zou het land dicht bij een 'crisis Griekse stijl' staan, maar de Hongaarse regering sprak dit met klem tegen.

IMF-topman Dominique Strauss-Kahn voegde daaraan toe dat de financiële positie van Hongarije ''geen bijzondere reden is om bezorgd te zijn''.

Duitsland

Ook de bezuinigingen die Duitsland heeft aangekondigd, werden niet goed ontvangen op de beurs. Berlijn wil in vier jaar tijd 80 miljard euro bezuinigen. Beleggers vrezen dat hierdoor de economische groei onder druk komt te staan.

Een goed cijfer over de Duitse industrie kon het sentiment niet verbeteren. De orderontvangst in de Duitse industrie nam in april onverwacht sterk toe. De orders stegen met 2,8 procent. Analisten rekenden op een stijging met 0,2 procent.

Luchtvaart

De Europese luchtvaartsector had het moeilijk door de nieuwe voorspelling van luchtvaartorganisatie IATA. IATA voorspelde voor het eerst in drie jaar weer winst voor de sector wereldwijd, maar de Europese luchtvaartmaatschappijen blijven ook dit jaar in de rode cijfers.

Air France-KLM noteerde een verlies van 1,4 procent. British Airways daalde 2,2 procent en Lufthansa verloor 0,5 procent.

De euro ging maandag verder omlaag. De Europese munt was 1,1950 dollar waard. Bij het slot van de Europese handel op vrijdag kostte de euro nog 1,2000 dollar.