AMSTERDAM - Beleggers hopen na weken van nervositeit over schuldenperikelen in een aantal Europese landen en een tegenvallend rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt op goed nieuws.

In de komende week gaat de aandacht vooral uit naar cijfers over de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

Hongarije

De Europese beurzen eindigden vorige week in mineur mede door een vermeende nieuwe schuldenkwestie, dit keer in Hongarije.

Vrijdag kwamen er berichten naar buiten dat Hongarije, dat geen lid is van de eurozone, financieel gezien op de rand van de afgrond zou staan. Hoewel het land dat ontkende, dook de euro naar 1,1973 dollar, de laagste stand in ruim vier jaar.

Banen

Het banencijfer uit de Verenigde Staten zette het beleggerssentiment verder onder druk. Exclusief de agrarische sector werden er in mei 431.000 banen gecreëerd waar analisten op 513.000 nieuwe arbeidsplaatsen rekenden.

Vooral de banengroei in de private sector (41.000) viel tegen. Analisten voorzagen daar een toename van 190.000 banen.

AEX

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam leverde vrijdag 1,8 procent in en sloot op 321,22 punten. De verliezen in Frankfurt, Londen en Parijs lagen tussen de 1,6 en 2,9 procent.

Hoewel de schuldenperikelen het sentiment zullen blijven domineren, zal reikhalzend worden uitgekeken naar twee belangrijke Amerikaanse macrocijfers. Vrijdag komt het rapport over de detailhandelsverkopen in mei.

Dat cijfer is van belang omdat het aangeeft of Amerikanen bereid zijn hun portemonnee te trekken. Hun uitgaven zijn goed voor bijna 70 procent van de Amerikaanse economie.

Wall Street

Een meevallend cijfer zal positief worden opgepikt op Wall Street, waar de Europese en Aziatische beurzen bij kunnen aanklampen. Analisten rekenden op een groei van de detailhandelsomzet met 0,2 procent na een plus van 0,4 procent in april.

Ook krijgen beleggers vrijdag een indicatie van het vertrouwen dat Amerikaanse consumenten hebben in de economie. De Universiteit van Michigan publiceert dan de voorlopige stand van de vertrouwensindex die is samengesteld op basis van de gegevens van vijfhonderd huishoudens. Analisten rekenen op een stijging van de index naar 74,5 in juni van 73,6 in mei.