MIAMI - Oliemaatschappij BP wil alle gegronde schadeclaims in verband met de olievervuiling in de Golf van Mexico erkennen ''zo lang als het duurt''. Dat verklaarde een topfunctionaris van de Amerikaanse tak van het Britse concern zaterdag.

BP schreef de afgelopen dertig dagen al voor ruim 46 miljoen dollar (ruim 34 miljoen euro) aan cheques uit. Voor juni verwacht de topcoördinator voor de schadevergoedingen, Darryl Willis, een stijging tot ''84 miljoen dollar en meer''.

De meeste claims werden ingediend door vissers die niets meer kunnen verdienen. Tot nu toe zou geen aanvraag zijn afgewezen.

De oliemaatschappij zegt geen specifiek bedrag te hebben gereserveerd voor de compensaties. ''Er is geen budget. We doen dit totdat het is afgelopen'', aldus Willis.

Aftreden

Topman Tony Hayward van het Britse olieconcern heeft nooit overwogen af te treden wegens de olieramp, zo zegt hij in een interview in de Britse zondagskrant The Sunday Telegraph.

''Het is nooit door mijn hoofd gegaan. Andere mensen hebben er duidelijk wel over gedacht, maar ik niet'', aldusHayward.

Vervuiling

De publieke opinie en Amerikaanse politici hebben de druk op BP opgevoerd om definitief een einde te maken aan de vervuiling van de Golf en de volledige financiële verantwoordelijkheid te nemen voor het schoonmaken van het water en het herstel van de schade die aan de visserij, het toerisme en de natuur is toegebracht.

De vervuiling begon eind april na een explosie van het boorplatform Deepwater Horizon dat BP had gehuurd. Hayward zei enkele weken later dat de gevolgen van de ramp ''zeer, zeer bescheiden'' zouden zijn.

Daarmee ging hij in tegen de opvatting van vele deskundigen dat de lekkage van olie op een diepte van 1500 meter waarschijnlijk tot de grootste milieuramp in der Amerikaanse geschiedenis zou leiden. Hayward maakte het er voor zichzelf niet beter op, toen hij tegen mensen aan de kust van de Golf zei dat hij graag weer gewoon aan het werk zou willen gaan.

Frustratie

Tegen de zondagskrant zegt Hayward dat hij begrip heeft voor de frustratie bij mensen dat het zo lang duurt voor er een einde aan de stroom olie komt. Hij zegt zelf ook boos en gefrustreerd te zijn.

Hayward leidt BP sinds mei 2007. Hij volgde John Browne op, die zijn ontslag indiende nadat een Britse rechtbank het verbod op de publicatie van details over zijn homoseksuele relatie met een Canadese man had opgeheven.